Κατάληψη στο ΑΕΙ Δυτ. Μακεδονίας για τη συνένωση

Κατάληψη στο ΑΕΙ Δυτ. Μακεδονίας για τη συνένωση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό αποδεικνύεται το εμπόδιο της συνένωσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ της ίδιας περιφέρειας. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου αντιδρούν, ενώ και οι ηγεσίες των δύο ιδρυμάτων διαφωνούν σε κρίσιμα σημεία για τη συνένωσή τους. Την ίδια στιγμή, παρότι με σημαντικό έργο, το ΤΕΙ Κρήτης έχει απομείνει χωρίς πανεπιστημιακό εταίρο. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης το έχει… αρνηθεί, ενώ αρνητικό είναι και το Πολυτεχνείο Κρήτης, παρά τον διάλογο που ξανάρχισε. Ετσι, δεν αποκλείεται το ΤΕΙ Κρήτης να «μετακομίσει» στο… Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ειδικότερα, επ’ αόριστον κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιούν από χθες φοιτητές δύο τμημάτων του ΑΕΙ (των Μηχανολόγων Μηχανικών και των Μηχανικών Περιβάλλοντος) αντιδρώντας στη συγχώνευση του πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Από τα βασικά αιτήματα των φοιτητών είναι να μη δοθεί στους φοιτητές του ΤΕΙ πτυχίο ισότιμο με το δικό τους, ισότιμο δηλαδή με πολυτεχνικής σχολής. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνιος Τουρλιδάκης, οι φοιτητές ζητούν να μην επιτραπεί στους φοιτητές ΤΕΙ να πάρουν πτυχίο πολυτεχνικής σχολής, μόνο με την προϋπόθεση να διδαχθούν επιτυχώς κάποια επιπλέον μαθήματα. Το πανεπιστήμιο προτείνει οι φοιτητές του ΤΕΙ να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους δίνοντας κατατακτήριες εξετάσεις για να φοιτήσουν στο «νέο» ίδρυμα.

Στις συζητήσεις που γίνονται, διαφωνία υπάρχει και για τον τρόπο που θα καταλάβουν θέση πανεπιστημιακού οι νυν διδάσκοντες στο ΤΕΙ, όπως και για τη δομή διοίκησης του νέου ΑΕΙ.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσιος κατήγγειλε ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει νέα πανεπιστημιακά τμήματα στην περιοχή του, την Κοζάνη, για να εξασφαλιστεί η συναίνεση των δύο ιδρυμάτων. Για το θέμα η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση.

Εκτός από την Κοζάνη (όπου η έδρα των δύο ιδρυμάτων της Δυτικής Μακεδονίας), δυσκολίες στην ενοποίηση ΑΕΙ υπάρχουν και στο άλλο άκρο της Ελλάδος, στην Κρήτη. Εκεί, όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του ΤΕΙ Νίκος Κατσαράκης, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει αποκλείσει την προοπτική συνένωσής του με το ΤΕΙ, αλλά έχει αναθερμανθεί η συζήτηση με το Πολυτεχνείο Κρήτης, χωρίς πάντως πολλές ελπίδες θετικής κατάληξης. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν γίνει επαφές με την ηγεσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο είναι εξακτινωμένο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά διατηρεί και γραφείο στην Αθήνα.

Το πανεπιστήμιο είναι θετικό, ενώ το ΤΕΙ έχει ιδιαίτερα καλή παρουσία, ξεπερνώντας ακόμη και πανεπιστήμια τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο ερευνητικό έργο. «Το ΤΕΙ συναγωνίζεται πολλά πανεπιστήμια –ενδεικτικά στους τομείς της Μηχανικής και της Τεχνολογίας– και θεωρούμε ότι στο νέο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει το ΤΕΙ να μετεξελιχθεί», παρατηρεί ο κ. Κατσαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή