Το βραχιολάκι και η εμπιστοσύνη

Το βραχιολάκι και η εμπιστοσύνη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάρους μόλις 70 γραμμαρίων και αδιάβροχο σε βάθος πέντε μέτρων, το βραχιολάκι γεωεντοπισμού που φορούν στον αστράγαλο υπόδικοι στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να μαρτυρεί κάθε τους κίνηση. Διαθέτει, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, ειδικούς αισθητήρες για την παραβίαση καλύμματος, παρεμβολή σήματος, μίμηση της ταυτότητας του πομποδέκτη. Ακόμη και ο ιμάντας έχει στο εσωτερικό του οπτικές ίνες (πολύ λεπτά καλώδια) που εάν κοπούν σημαίνει αμέσως συναγερμός. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούν να παρέμβουν οι Αρχές για να εντοπίσουν και να συλλάβουν όποιον επιχειρήσει να το αφαιρέσει.

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης η εφαρμογή του μέτρου ηλεκτρονικής επιτήρησης δοκιμάστηκε ξανά, στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια που υπόδικος αποδεσμευόταν από τη συσκευή και εξαφανιζόταν.

Η πρώτη απόδραση με κοπή του ιμάντα είχε γίνει το 2016, πάλι κατά τον μήνα Νοέμβριο. Το βραχιολάκι γεωεντοπισμού που έπρεπε να φοράει 43χρονη υπόδικος, βρέθηκε με κομμένο τον ιμάντα στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Προχθές, με τον ίδιο τρόπο χάθηκαν τα ίχνη του τραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, υποδίκου για τα εξοπλιστικά και τα «μαύρα» ταμεία της Siemens. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας μήνας για να εντοπιστεί στις 12 Δεκεμβρίου 2016 στην Κηφισιά και να συλληφθεί η 43χρονη κατηγορούμενη για την υπόθεση της Energa- Hellas Power. Αρχικά υπήρξε η ανησυχία ότι μπορεί να είχε διαφύγει στο εξωτερικό.

«Το σύστημα στηρίζεται στην αρχή της εμπιστοσύνης. Σε καμιά χώρα που έχει χρησιμοποιηθεί δεν είναι άθραυστο ή άτρωτο. Μόλις κάποιος όμως επιχειρήσει να το κόψει ή βγει εκτός εμβέλειας ενεργοποιείται ο συναγερμός», είχε δηλώσει το 2016 στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, με αφορμή την απόδραση της 43χρονης.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ηλεκτρονικής επιτήρησης ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, όταν φόρεσε το βραχιολάκι Βρετανός κατηγορούμενος για την υπόθεση της μη απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο Δημόσιο από τις εταιρείες παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power. Παρέμεινε υπό επιτήρηση μέχρι να λήξει το 18μηνο της προσωρινής κράτησής του.

Στόχος ήταν να εφαρμοστεί το μέτρο σε 250 κρατουμένους, όμως έως τον Μάρτιο του 2016 μόνο δύο άτομα είχαν βάλει το βραχιολάκι. Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2016, ο αριθμός τους είχε αυξηθεί, αλλά παρέμεινε χαμηλός καθώς εκείνο τον μήνα το φορούσαν οκτώ υπόδικοι. Το κόστος του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης έφτανε το ένα εκατομμύριο ευρώ και έπρεπε 50 κρατούμενοι να το φορούν για να είναι οικονομικά βιώσιμο. Οποιος υπόδικος έκανε χρήση του μέτρου επιβαρυνόταν τότε με ημερήσιο κόστος ύψους 12,92 ευρώ.

Για κάθε επιτηρούμενο, πάντως, πρέπει να δηλώνεται ο όροφος στον οποίο θα διαμένει –εάν πρόκειται για πολυκατοικία– και να διευκρινίζεται αν επιτρέπεται η παρουσία του στον περιβάλλοντα χώρο. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται πρέπει να διαθέτει επαρκή κάλυψη κινητής τηλεφωνίας για να μη σημάνει λάθος συναγερμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή