Συνεχίζεται η πολιτική υπερφορολόγησης και την επόμενη χρονιά

Συνεχίζεται η πολιτική υπερφορολόγησης και την επόμενη χρονιά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα κατά 935 εκατ. θα είναι τα έσοδα από φόρους το 2019 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τον ΦΠΑ και δευτερευόντως από τον φόρο εισοδήματος των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών (έμμεσοι φόροι) προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 27,559 δισ., αυξημένες κατά 682 εκατ. ευρώ. Αυξημένα κατά 298 εκατ. θα είναι και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος. Συνολικά από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα 16,796 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 298 εκατ. ή 1,8% έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022. Ειδικότερα προβλέπεται:

• Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων να διαμορφωθεί στα 11,070 δισ., αυξημένος κατά 211 εκατ. έναντι του στόχου.

• Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων να αυξηθεί κατά 162 εκατ. σε σχέση με τον στόχο και να διαμορφωθεί στα 4,420 δισ.

• Από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας να εισπραχθούν έσοδα 2,801 δισ., τα οποία θα είναι λιγότερα λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2019 κατά 260 εκατ.

Για το 2018

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του τρέχοντος έτους, αυτά θα παρουσιάσουν αύξηση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου κατά 1,4 δισ. σε σχέση με τους φόρους του 2017. Τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και οι φόροι στην κατανάλωση εκτινάχθηκαν το 2018 λόγω της υπερφορολόγησης, των κατασχέσεων αλλά και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οδηγεί στη δημιουργία του υπερπλεονάσματος (3,98% του ΑΕΠ) που επιτρέπει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 885 εκατ. Συγκεκριμένα, από τον φόρο εισοδήματος (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και ειδικών κατηγοριών), αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 16,644 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 373 εκατ. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και από τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα, και ιδίως από την παρακράτηση του φόρου λόγω καταβολής του εφάπαξ χρηματικού ποσού σε διάφορες κατηγορίες δικαιούχων ειδικών μισθολογίων.

Αυξημένα θα είναι τα έσοδα και από τον ΦΠΑ. Από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν έσοδα ύψους 27,357 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 843 εκατ. ευρώ ή έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2019-2022. Η υπέρβαση του στόχου προέρχεται κυρίως από τον ΦΠΑ και οφείλεται στην αυξημένη καταναλωτική δαπάνη, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή