Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έργο αφορά την κατασκευή της νέας πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Κιοτάρι του Δήμου Ασκληπιείου Ρόδου, Mayia Resort & Spa, η οποία απλώνεται σε μία έκταση 62.480 τ.μ. και διαθέτει συνολικά 250 δωμάτια.

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»-1

Η σύνθεση βασίζεται στον κεντρικό άξονα που συνδέει το κτήριο κεντρικών λειτουργιών του ξενοδοχείου με τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και την παραλία.

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»-2

Η πορεία αυτή σηματοδοτείται με τις ορθογωνικές πύλες που καταλήγουν, μέσω μια κεντρικής σκάλας με υδάτινα στοιχεία και καταρράκτες, σε μια κεντρική πύλη στο κτίριο κεντρικών λειτουργιών στο επίπεδο του λόμπι.

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»-3

Ο τρόπος ανάπτυξης των κτηρίων στο επικλινές επίπεδο είναι τέτοιος, ώστε να εκμεταλλεύεται την μαγευτική θέα προς τη θάλασσα.

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»-4

Σε όλες τις πτέρυγες των δωματίων πρωταγωνιστεί το νερό με την ύπαρξη πισινών (swim-up) και υδάτινων στοιχείων παίζοντας με τον αντικατοπτρισμό των όγκων και τον ήχο του νερού.

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»-5

Τα στοιχεία των όψεων ακολουθούν την αισθητική και υιοθετούν τα στοιχεία της κεντρικής πύλης. Οι όγκοι των πτερύγων τονίζονται με γωνιακές ορθογώνιες πύλες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μια λευκή κορδέλα που δένει όλο το κτίριο.

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»-6

Τα διάτρητα στοιχεία, τα οποία διακοσμούν ορισμένες κατασκευές, «σπάνε» τους όγκους, παίζοντας με το φυσικό φως, ενώ το βράδυ βοηθούν στον φωτισμό του περιβάλλοντα χώρο.

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»-7

Στο χώρο του λόμπυ γίνεται αισθητό το «παιχνίδι» του φωτός και τη σκιάς, με την άπλετη θέα του γαλάζιου να προσδίδει μία μαγευτική αύρα στον χώρο.

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»-8

Η αρχιτεκτονική διήγηση συνεχίζεται στο χώρο του εστιατορίου όπου διέπει η έννοια της φύσης και του νερού. Ο χώρος εξωτερικά πλαισιώνεται εκατέρωθεν από καταρράκτες και από το υδάτινο στοιχείο της κεντρικής σκάλας που συνδέεται με τις πύλες. Εσωτερικά δημιουργείται ένα οργανικό  περιβάλλον που παραπέμπει σε στοιχεία της φύσης, όπως οι κελυφωτές πέργκολες που μεταλλάσσονται σε ξύλινα γλυπτικά στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό με τις φωτιστικές μεμβράνες δημιουργούν φωτιστικές πηγές.

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»-9

Τα δωμάτια και οι σουίτες συνεχίζουν το διήγημα των σχημάτων στην επίπλωση, στις οροφές και το φωτισμό, με τις σχεδιαστικές σχισμές και τα σχήματα των φύλλων της πισίνας να πρωταγωνιστούν στο χώρο. Γήινα υλικά συνθέτουν την ατμόσφαιρα της καθαρότητας και της άνεσης.

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»-10

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα σχεδιάστηκε, έτσι ώστε μέσω του πρασίνου, των υγρών στοιχείων, των ειδικά σχεδιασμένων μονοπατιών, της πέτρας, να προσδίδει αφενός ένα χώρο ηρεμίας και γαλήνης, και αφετέρου να προσφέρει την εκτόνωση μέσω της επιλογής πολύπλευρων μορφών αναψυχής. Τα στοιχεία που συνθέτουν τον εξωτερικό χώρο εισχωρούν στο εσωτερικό δημιουργώντας έναν συγκερασμό κλασικής αισθητικής με οργανικές φόρμες.

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»-11

Έργο: Mayia Exclusive Resort & Spa

Ιδιοκτήτης: H Hotels Collection

Μελέτη Φωτισμού: IFI Group

Φωτογραφίες: Γιάννης Κόντος

Επιμέλεια: Αρχιτεκτονικό Γραφείο DELTA ARCHITECTS / Aρχιτέκτονες Τατιάνα Κούππα – Νίκος Παπαπανούσης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή