Το «Οραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» και η Ακαδημία Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους

Το «Οραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» και η Ακαδημία Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι μια σημαντική είδηση που πέρασε στα «ψιλά». Κρίμα, διότι μπορεί να σημάνει μια νέα εποχή στο σημαντικό ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς συμπολίτες μας που δίνουν μάχη με την επάρατο νόσο και χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. Ο Σύλλογος «Οραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» που έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων στην πατρίδα μας και το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) υπέγραψαν πριν από λίγο καιρό μια συμφωνία που αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Το ΙΙΒΕΑΑ αναλαμβάνει την τυποποίηση 40.000 δειγμάτων εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Συλλόγου «Οραμα ΕΛΠΙΔΑΣ», που μέχρι σήμερα γινόταν στο εξωτερικό. Τι σημαίνει αυτό σε απλά λόγια για όσους δεν είναι γνώστες της ιατρικής ορολογίας; Θα χρησιμοποιείται –εδώ στην πατρίδα μας– η πλέον σύγχρονη τεχνολογία τυποποίησης ιστοσυμβατότητας που δίδει μεγαλύτερη ακρίβεια, εγκυρότητα, ταχύτητα, αυτοματοποίηση και ευελιξία σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εύρεση του κατάλληλου δότη για μεταμόσχευση και η εξοικονόμηση κόστους. Παράλληλα, η ανάλυση θα παρέχει επιπρόσθετες γενετικές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή του συμβατού δότη αλλά και το πιθανό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης, ενώ συγχρόνως θα μειώνουν περαιτέρω το κόστος, αφού δεν θα χρειάζονται επιπρόσθετες εξετάσεις.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπεγράφη από την πρόεδρο του Συλλόγου «Οραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τον πρόεδρο του ΙΙΒΕΑΑ και πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητή Αντώνιο Κουνάδη, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων. Παρόντες ήταν ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Οραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» Μανώλης Παπασάββας, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Δημήτρης Θάνος. Ο στόχος είναι κάθε παιδί με καρκίνο στη χώρα μας να λαμβάνει έγκαιρα την πλέον κατάλληλη θεραπεία πλήρως προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες γενετικές μεταβολές του όγκου του. Η υλοποίηση αυτής της εμβληματικής δράσεως θα γίνεται μέσω της διεθνούς δικτύωσης με Κέντρα Αριστείας, όπως το Ινστιτούτο – Νοσοκομείο Μελέτης και Καταπολέμησης του Καρκίνου Dana Farber Cancer Institute/Hospital (DFCI) του Πανεπιστημίου Harvard.

Η απόφαση της συνεργασίας είναι ευεργετική για τους μικρούς και μεγάλους ασθενείς, αλλά αποδεικνύει ότι η χώρα μπορεί να στηριχθεί σε άρτια επιστημονικά ιδρύματα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η καταπολέμηση του καρκίνου. Φαντάζομαι πως ο αείμνηστος Γρηγόρης Σκαλκέας, ο άνθρωπος που μόχθησε όσο κανείς για τη δημιουργία του ΙΙΒΕΕΑ και που έφυγε πριν από λίγο καιρό, θα ήταν σήμερα πολύ υπερήφανος.

«Οι Φίλοι του Παιδιού»

Το φιλανθρωπικό σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού» σας προσκαλεί στο 19ο Διεθνές Χριστουγεννιάτικο Bazaar στη HELEXPO ΜΑΡΟΥΣΙ – Λ. Κηφισίας 39 στο Μαρούσι, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Μπορείτε να αγοράσετε σπιτικά γλυκά, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ρούχα, βιβλία, παιχνίδια καθώς και λαχνούς με πλούσια δώρα. Θα υπάρχει η πολύτιμη συμμετοχή πρεσβειών, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσετε τοπικές γεύσεις, μουσικές, ήθη και έθιμα των χωρών τους. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε το έργο του φιλανθρωπικού σωματείου «Οι Φίλοι του Παιδιού» που έχει ως στόχο τη στήριξη του παιδιού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Με 31 χρόνια λειτουργίας, το σωματείο έχει στηρίξει 13.950 παιδιά και 5.890 άπορες οικογένειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή