Η MI5 απέτυχε να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ το 2017

Η MI5 απέτυχε να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ το 2017

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική MI5, η υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελεί μέρος των μυστικών υπηρεσιών της, έχασε ευκαιρίες να αποτρέψει την επίθεση αυτοκτονίας του 2017 στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, αναφέρουν σε σημερινή τους έκθεση Βρετανοί βουλευτές.

Η Βρετανία βίωσε τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2017, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 36 ανθρώπους και ήταν οι φονικότερες μετά την επίθεση της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο.

Η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού κοινοβουλίου (ISC) ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν πολλές αποτυχίες από εκείνους που παρακολουθούσαν τον δράστη, τον 22χρονο Βρετανό Σαλμάν Αμπεντί, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Λιβύη.

Ο Αμπεντί ήταν γνωστός στην MI5 από το 2014, αλλά η περίπτωσή του δεν είχε ποτέ παραπεμφθεί σε κάποιο πρόγραμμα αντιτρομοκρατίας και η MI5 δεν του είχε επιβάλει περιορισμό στις μετακινήσεις.

Επίσης, είχε επισκεφθεί έναν εξτρεμιστή σύνδεσμό του στη φυλακή, αλλά ούτε η αστυνομία, ούτε η MI5 είχαν προβεί σε ενέργειες μετά από αυτή την επίσκεψη.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι υπήρξε μια σειρά από αποτυχίες στον χειρισμό της υπόθεσης του Σαλμάν Αμπεντί», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ντόμινικ Γκριβ.

«Παρότι είναι αδύνατο να πούμε αν, σε περίπτωση που αυτές οι αποτυχίες δεν είχαν υπάρξει, θα είχε προληφθεί η καταστροφική επίθεση στις 22 Μαΐου, έχουμε συμπεράνει ότι, ως αποτέλεσμα των αποτυχιών, χάθηκαν πιθανές ευκαιρίες να αποφευχθεί η επίθεση», κατέληξε ο Γκριβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή