Το Κονκλάβιο (22/11/18)

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο από μηχανής Σερρών

Δεν ξέρω αν εν προκειμένω ταιριάζει το «είχαν Αγιο» ή, απλώς από μηχανής θεό. Αλλά ότι το κείμενο των 15 σημείων και η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου δεν οδηγήθηκαν σε ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της περασμένης Παρασκευής δεν ήταν καθόλου προαποφασισμένο. Πολλώ δε μάλλον, αφού κοντά στο τέλος της συνεδρίασης είχαν εξαφθεί τα πνεύματα και επικρατούσε μεγάλη ένταση μεταξύ των μητροπολιτών. Ηταν αυτή η στιγμή που ο χρόνος για λίγο «πάγωσε», καθώς άλλοι μητροπολίτες απαιτούσαν μυστική ψηφοφορία, ενώ κάποιοι άλλοι απαιτούσαν ψήφο διά βοής ή διά χειρός.

Σημειώνω ότι δεν ήταν βούληση ούτε εισήγηση του Ιερωνύμου να τεθούν όλα αυτά σε ψηφοφορία. Κι αυτό διότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τα μόνα που θα έβγαιναν πληγωμένα θα ήταν η ενότητα της Εκκλησίας αλλά και το πρόσωπο και ο θεσμός του Αρχιεπισκόπου. Φαίνεται ότι δεν ήταν ο μόνος. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι παρενέβη ως από μηχανής θεός ένας μητροπολίτης νέας γενιάς, ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος. «Αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του Σώματος και πρέπει με σαφήνεια αυτό το μήνυμα να στείλουμε και στην κυβέρνηση και στους κληρικούς και στην κοινωνία», είπε και το «έσωσε». Μαθαίνω ότι ο εν λόγω κινήθηκε θεσμικά στη συνεδρίαση, όπου τάχθηκε κατά της αλλαγής του τρόπου μισθοδοσίας του κλήρου και είπε ότι αυτό το πνεύμα προτείνει να αποτυπωθεί στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, το οποίο συνέταξαν οι μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Σύρου Δωρόθεος και Πατρών Χρυσόστομος. Πάντως, τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο: Ο από μηχανής… Σερρών είναι πνευματικό τέκνο του μακαριστού Χριστοδούλου…

«Αρχιτέκτονες» και «χαραμοφάηδες» 

Κατά τα λοιπά, ήρθε η ώρα της επίρριψης ευθυνών. Στα παρασκήνια της Ιεραρχίας συζητείται έντονα –και όχι βέβαια κολακευτικά– ο βασικός «εμπνευστής» της πρόθεσης συμφωνίας με την κυβέρνηση. Πρόκειται για μέλος της αρχιεπισκοπικής «αυλής» που συμπαρέσυρε τον Αρχιεπίσκοπο και ο οποίος φαντάζομαι ότι δεν περίμενε τη συντριπτική στρατηγική ήττα που υπέστη, όταν η μεγάλη πλειονότητα των μητροπολιτών αρνήθηκε να επικυρώσει την… εξόντωση 10.000 «χαραμοφάηδων» κληρικών, προκειμένου να προσληφθούν 10.000 «συριζόπουλα». Ο εν λόγω εγκαλείται τώρα και για ασέβεια, καθώς επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του. Στα ιερά πηγαδάκια γνωρίζουν ότι στρέφει εδώ και μέρες τα πυρά του κατά μητροπολιτών της νέας γενιάς, οι οποίοι όχι μόνο δεν συνέπραξαν στη σύνταξη του κειμένου των 15 σημείων και δεν εισηγήθηκαν τη θεατρική παρουσίασή του από τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν συμμετείχαν καν στις διαπραγματεύσεις.

Δώρο και αντίδωρο

Ως βασικός «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας φωτογραφίζεται από την Ιεραρχία ο Κων/νος Δήμτσας, διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή», ο οποίος δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω ότι κατάφερε πρόσφατα και παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη, να διοριστεί διοικητής του Αγίου Ορους. Εξ ου και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι προώθησε τη συμφωνία εδώ και τρεις μήνες ως «αντίδωρο» στο δώρο που του έκανε η κυβέρνηση.

Ο Δήμτσας ήταν παρών και στις δύο συναντήσεις όπου κλείδωσε το τελικό κείμενο της «συμφωνίας»: στη μυστική επίσκεψη Τσίπρα στην Αρχιεπισκοπή στις 3 Οκτωβρίου, αλλά και στον μυστικό δείπνο της 25ης Οκτωβρίου στο οποίο μετείχε και το μισό υπουργικό συμβούλιο: οι Αλ. Χαρίτσης, Γ. Κατρούγκαλος, Δ. Τζανακόπουλος, Μ. Καλογήρου και Κ. Γαβρόγλου. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μένεα εναντίον του πνέει και το μπλοκ μητροπολιτών που έχει καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτοί θεωρούν ανεπίτρεπτο ότι ο Πατριάρχης αγνοήθηκε προκλητικά από την κυβέρνηση στο θέμα του διορισμού του στο Αγιον Ορος.

Το όλον ΠΑΣΟΚ…

Το όλον ΠΑΣΟΚ –κανονικά είναι το ΚΙΝΑΛ, μόνο που ο «πρωταγωνιστής» δεν πιστεύει σε αυτό, αλλά στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ– ή σχεδόν όλο έδωσε το «παρών» το βράδυ της Τρίτης στην εκδήλωση των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία με βασικό ομιλητή τον Παύλο Γερουλάνο (αλλά και τον αντιδήμαρχο Λευτέρη Παπαγιαννάκη και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χ. Παπαστεργίου) στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Ηταν εκεί σχεδόν όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, συν ο Μανώλης Οθωνας, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Παύλος Χρηστίδης, αλλά και η Κατερίνα Μπατζελή. Μου λένε ότι αρχικά σχεδίαζε και η Φώφη Γεννηματά να παραστεί, αλλά εντέλει υποθέτω ότι προτίμησε να το γιορτάσει, καθώς είχε τα γενέθλιά της. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι βροντερό «παρών» έδωσε και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος μάλιστα μίλησε για την… αγροτοδιατροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή