Τα διαφημιστικά σποτ των Dolce & Gabbana που προσέβαλαν τους Κινέζους (βίντεο)

Τα διαφημιστικά σποτ των Dolce & Gabbana που προσέβαλαν τους Κινέζους (βίντεο)

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην Κίνα μια σειρά διαφημίσεων των Dolce & Gabbana, στις οποίες μια Κινέζα προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να φάει παραδοσιακά ιταλικά φαγητά, χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά ξυλάκια (chopsticks).

O σάλος που προκλήθηκε από τα σποτ "Eating with Chopsticks" – τα οποία χαρακτηρίστηκαν εκτός των άλλων προσβλητικά και ρατσιστικά – ήταν τόσο μεγάλος, ώστε ο διάσημος ιταλικός οίκος μόδας ακύρωσε μια επίδειξη μόδας στη Σανγκάη.

Η διαμάχη αναδείχθηκε στο νούμερο ένα θέμα στην πλατφόρμα Weibo, το κινεζικό Twitter, με περισσότερες από 120 εκατομμύρια αναγνώσεις έως το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς διασημότητες – όπως η πρωταγωνίστρια της ταινίας Αναμνήσεις μιας Γκέισας Ζανγκ Ζιγί –  ανήρτησαν επικριτικά σχόλια σε βάρος του ιταλικού οίκου μόδας.

Η αποκορύφωση στην αντιπαράθεση ήρθε όταν – σε κάποια screenshot που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο – εμφανίζεται ο σχεδιαστής Στέφανο Γκαμπάνα να διατυπώνει υποτιμητικά σχόλια για την Κίνα, σε μια συνομιλία που έχει στο Instagram.

Από την πλευρά του, ο οίκος μόδας επεσήμαινε –  σε μια απολογητική ανάρτηση στα κινεζικά – ότι τα σχόλια ήταν ψεύτικα και ότι χάκαραν τον λογαριασμό του Γκαμπάνα στο Instagram.

«Ζητάμε συγγνώμη για τον αντίκτυπο και το κακό που προκάλεσαν αυτά τα αναληθή σχόλια στην Κίνα και τους πολίτες της Κίνας» τονίζεται στην ανακοίνωση. Το σόου της 21ης Νοεμβρίου στη Σανγκάη «αναβλήθηκε», προσέθεσε η εταιρεία χωρίς να διευκρινίζει εάν θα οριστεί μια νέα ημερομηνία για την επίδειξη.

Επίσης, σε ανακοίνωση που έστειλαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα σημειώνουν ότι «όνειρό μας ήταν να παρουσιάσουμε στη Σανγκάη μια εκδήλωση φόρο τιμής, που θα ήταν αφιερωμένη στην Κίνα».

«Ό,τι συνέβη σήμερα ήταν ατυχές όχι μονάχα για εμάς, αλλά επίσης για όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν νυχθημερόν για να γίνει αυτό το σόου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Dolce & Gabbana πυροδοτούν αντιδράσεις στην Κίνα. Πέρυσι, έπειτα την προβολή διαφημίσεών τους δέχθηκαν επικρίσεις, καθώς κατηγορήθηκαν ότι δείχνουν μονάχα την άσχημη πλευρά της ζωής στην Κίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή