Γερμανία: Σάλος από την αμφισβήτηση ασύλου από τον Φρ. Μερτς

Γερμανία: Σάλος από την αμφισβήτηση ασύλου από τον Φρ. Μερτς

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κατακραυγή προκάλεσε ο υπερσυντηρητικός επίδοξος διάδοχος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντριχ Μερτς, με την αμφισβήτηση της συνταγματικής διασφάλισης στην παροχή ασύλου, που είχε θεσπιστεί ως προσπάθεια εξιλέωσης για τα ναζιστικά εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο βασικός νόμος, το γερμανικό ισοδύναμο του συντάγματος, διασφαλίζει άσυλο σε όλους όσοι διώκονται πολιτικά, μια δέσμευση σχετικά ανέξοδη στο παρελθόν αφού κάλυπτε μια χούφτα αντιφρονούντες στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση και στους δορυφόρους της στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Σήμερα, η ίδια αρχή ηχεί πολύ πιο σύνθετη, καθώς εκατομμύρια μετανάστες διεκδικούν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη, για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Αυτό ίσως χρειαστεί να αλλάξει είπε ο Μερτς, ο σκληρότερος εκ των διεκδικητών της θέσης της Μέρκελ στο CDU, εγείροντας ένα θέμα ταμπού και μάλιστα στη Θουρηγγία, ένα πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο, όπου η ξενοφοβία γιγαντώνεται και η Εναλλακτική για τη Γερμανία αναδείχθηκε δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη. Τα επίμαχα σχόλιά του αποτελούν μια σαφή αποδοκιμασία της πολιτικής Μέρκελ στο μεταναστευτικό, πυροδότησαν όμως οργισμένες αντιδράσεις και από τους δύο εσωκομματικούς του αντιπάλους τον Δεκέμβριο, την εκλεκτή της καγκελαρίου Ανεγκρετ-Κραμπ Καρενμπάουερ και τον υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν.

Σαρκαστικός εμφανίστηκε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος είπε ότι η εσωκομματική αναμέτρηση στο CDU γίνεται εις βάρος των πλέον αδύναμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή