Εγκρίθηκαν από το EFSF τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Εγκρίθηκαν από το EFSF τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, που είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου, εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF, οριστικοποιώντας μεταξύ άλλων τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας σε χαμηλά επίπεδα, έως 15% του ΑΕΠ, μέχρι το 2032.

Η αγωνία, ωστόσο, στην κυβέρνηση για την επιστροφή στις αγορές παραμένει, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας σταθερά ότι, παρά το τέλος των μνημονίων, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται ο πλέον αδύναμος κρίκος.

Ο προϋπολογισμός του 2019 περιορίστηκε να αναφέρει προχθές ότι «το σύνολο των νέων ετήσιων εκδόσεων δεν αναμένεται να ξεπερνά τις ετήσιες αποπληρωμές χρεολυσίων». Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα προσέφευγε στις αγορές για περίπου 7-7,5 δισ. ευρώ το 2019, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτός εξακολουθεί να ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα ενημερωθούν σχετικώς σε ένα σύντομο σημείωμα που αναμένεται να κοινοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η χθεσινή απόφαση του EFSF οδηγεί σε σωρευτική μείωση του χρέους κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα υποχωρήσουν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα, είπε χθες, μετά την απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μεταξύ των μέτρων, περιλαμβάνεται η κατάργηση του περιθωρίου κέρδους 2% στα επιτόκια που αφορούν την επαναγορά χρέους 11,3 δισ. ευρώ το 2012. Υπολογίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό θα επιστρέφονται στην Ελλάδα 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε 2 εξαμηνιαίες δόσεις, έως το 2022.

Η επιστροφή θα γίνεται υπό τον όρο της τήρησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεών της.

Παράταση 10 ετών

Το κυριότερο όμως είναι η παράταση της περιόδου χάριτος για τους τόκους και το κεφάλαιο και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, ύψους 96,4 δισ. ευρώ, κατά 10 χρόνια.

Ετσι, η Ελλάδα θα αρχίσει να εξοφλεί τα δάνεια αυτά το 2033 αντί του 2023. Η δε μέση σταθμισμένη διάρκεια ωρίμανσής τους θα φθάσει τα 42,5 χρόνια, αντί των 32,5 χρόνων. Εως το τέλος του χρόνου, ο EFSF θα ολοκληρώσει το reprofiling των πληρωμών και θα ανακοινώσει το νέο χρονοδιάγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι η επιστροφή των κερδών SMP και ΑNFA, που περιλαμβάνεται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του EFSF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή