Υπόθεση Κασόγκι: Ηχητικό ντοκουμέντο συνδέει τον πρίγκιπα

Υπόθεση Κασόγκι: Ηχητικό ντοκουμέντο συνδέει τον πρίγκιπα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχητικό ντοκουμέντο που ενοχοποιεί τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φέρεται να διαθέτει η CIA, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας αναφέρεται ότι η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ άφησε να εννοηθεί σε Τούρκους αξιωματούχους, στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της στην Αγκυρα, ότι η υπηρεσία της διαθέτει ηχητικό ντοκουμέντο από συνομιλία του πρίγκιπα Μοχάμεντ με τον αδελφό του και πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ. Στην εν λόγω συνομιλία ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φέρεται να δίνει εντολές «να σωπάσει το συντομότερο δυνατό» ο Τζαμάλ Κασόγκι. Τούρκος αξιωματούχος, που ρωτήθηκε για το δημοσίευμα από το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για τέτοια ηχογράφηση.

Στο μεταξύ, σύγχυση δημιουργήθηκε χθες για την πιθανότητα συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20, που θα πραγματοποιηθεί στην Αργεντινή, στις 30 Νοεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, αργότερα όμως το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber μετέδωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει τέτοια συνάντηση.

Σε ανάλυση που δημοσιεύουν οι New York Times αναφέρεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να μην πέτυχε την αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Σαουδικής Αραβίας, όπως έγινε φανερό από την επιβεβαίωση της στήριξης Τραμπ στο Ριάντ, αλλά βγήκε πολλαπλά ενισχυμένος από την υπόθεση Κασόγκι. Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανέκτησε μέρος του ηθικού κεφαλαίου που είχε απολέσει λόγω των αυταρχικών μέτρων στο εσωτερικό της χώρας του, κέρδισε κατά πολύ σε κύρος στον αραβικό κόσμο και έκανε βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που χρειάζεται η χώρα του για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή