Εξι ένοχοι για τον Μπακάρι Χέντερσον

Εξι ένοχοι για τον Μπακάρι Χέντερσον

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι γονείς του Μπακάρι Χέντερσον, Φίλμπερτ και Τζιλ, σε δηλώσεις τους σχετικά με τις ποινές που επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών στους κατηγορουμένους για την υπόθεση του θανάτου του παιδιού τους, τον Ιούλιο του 2017, στον Λαγανά της Ζακύνθου. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Τζιλ Χέντερσον, «αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Αμερική θα ήταν άλλο το αποτέλεσμα, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση και δεν νομίζω ότι αυτό είναι δικαιοσύνη για μία δολοφονία».

Ως προς τη δικαστική απόφαση, και παρά την εισαγγελική πρόταση να κριθούν έξι εκ των κατηγορουμένων ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού κατά συναυτουργία, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών τους έκρινε ένοχους, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της θανατηφόρου σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μεϊδάνης είχε προτείνει, κατά την αγόρευσή του, την ενοχή και των εννέα κατηγορουμένων.

Πέραν των έξι, για έναν κατηγορούμενο πρότεινε να κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ για τους υπόλοιπους δύο είχε προτείνει να κριθούν ένοχοι για απλή σωματική βλάβη. Τελικά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, στον 33χρονο Αγγλο υπήκοο με σερβοβοσνιακή καταγωγή επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών για θανατηφόρο σκοπούμενη σωματική βλάβη, στο 34χρονο Σέρβο ποινή κάθειρξης 10 ετών για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και στον 26χρονο, επίσης Σέρβο, ποινή φυλάκισης πέντε ετών για θανατηφόρο σωματική βλάβη.

Ακόμη, κρίθηκαν ένοχοι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη τρεις Σέρβοι, δύο 19χρονοι και ένα 22χρονος, στους οποίους όμως το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και τους επέβαλε ποινή κάθειρξης εννέα ετών. Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι, δύο Σέρβοι και ένας Ελληνας, αρχικά κρίθηκαν ένοχοι για απλή σωματική βλάβη, αλλά τελικά απαλλάχθηκαν της κατηγορίας, λόγω έλλειψης έγκλησης.

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε να μην έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι εφέσεις μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Αγαμέμνων Τάτσης δήλωσε ότι «η Δικαιοσύνη απεδείχθη ψύχραιμη και εξέδωσε μία απόφαση βασιζόμενη στο αποδεικτικό υλικό», προσθέτοντας ότι «δεν είχαμε ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά ένα τραγικό βίαιο συμβάν, που οδήγησε στον θάνατο ενός νέου ανθρώπου».

Ο Ανδρέας Πάτσης, συνήγορος πολιτικής αγωγής, αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου είπε ότι «είναι μία απόφαση που συγκλόνισε την οικογένεια Χέντερσον», διότι όπως πρόσθεσε, «ο καταλογισμός που έπρεπε να αποδοθεί, κατά την άποψή μας, στους κατηγορουμένους, δεν αποδόθηκε». Τέλος, ανακοίνωσε ότι «μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα ζητήσουμε με αίτησή μας στην Εισαγγελία την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή