Στην εποπτεία Παππά περνάει η «Κοινωνία της Πληροφορίας»

Στην εποπτεία Παππά περνάει η «Κοινωνία της Πληροφορίας»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εποπτεία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά περιέρχεται η κρατική εταιρεία «Κοινωνία της Πληροφορίας». Τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή αναθέτει την εποπτεία, την εκπροσώπηση, τον διορισμό του διοικητικού συμβουλίου, όπως επίσης και την κατάρτιση/τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας, στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Τεχνολογιών Επικοινωνίας (ΥΨΗΠΤΕ). Μέχρι σήμερα, τις αρμοδιότητες αυτές ασκούσε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και παλαιότερα το υπουργείο Εσωτερικών, και ακόμη πιο πίσω τα υπουργεία Προεδρίας και Εθνικής Οικονομίας.

Σκοπός

H «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» (ΚτΠ Α.Ε.) είναι μια Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφελείας (ΔΕΚΟ) που ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών κατά τις προγραμματικές περιόδους 2000-2006 (ΚΠΣ) και 2007-2013 (ΕΣΠΑ). Σκοπός της ήταν ο συντονισμός και η ταχύρρυθμη υλοποίηση των επενδύσεων του ελληνικού Δημοσίου σε έργα πληροφορικής και επικοινωνιών. Κατά την περίοδο 2001-2007 η εταιρεία δρομολόγησε την υλοποίηση έργων πληροφορικής άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ έργα ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ δρομολογήθηκαν και στην περίοδο 2017-2013.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η εταιρεία αποδυναμώθηκε καθώς δεν υπήρχαν –ή δεν της ανατέθηκαν– έργα προς υλοποίηση. Ενδεικτικό είναι ότι δύο μεγάλα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, τα γνωστά Barcode και VAR (Video Assitant Referre) ανατέθηκαν από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά για δρομολόγηση από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και όχι από την ΚτΠ Α.Ε. που ήταν για πολλά χρόνια ο φορέας ανάθεσης τέτοιου είδους μεγάλων έργων.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ της τέως υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη με τον υπουργό Νίκο Παππά είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία βρίσκεται χωρίς αντικείμενο για περισσότερο από τρία χρόνια. Ο κ. Παππάς διέθετε τα κονδύλια και η κ. Γεροβασίλη τον μηχανισμό. Ετσι δεν προχωρούσε τίποτε, και μια σειρά έμπειρων στελεχών της ΚτΠ Α.Ε. «διέρρευσε» σταδιακά προς άλλες θέσεις εργασίας, είτε στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Ανασχηματισμός

Ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης επέτρεψε τη μεταβίβαση του ελέγχου της ΚτΠ Α.Ε. από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο ΥΨΗΠΤΕ. Η νέα υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συνυπέγραψε την αλλαγή πολιτικού προϊσταμένου στη ΔΕΚΟ, κάτι που αρνούνταν να πράξει η προκάτοχός της κ. Γεροβασίλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή