Ποδόσφαιρο: Προβληματισμός για Κατάρ

Ποδόσφαιρο: Προβληματισμός για Κατάρ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα (21/11/2022) αναμένεται να ανοίξει η αυλαία του πρώτου χειμερινού Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ντόχα του Κατάρ, μία μικρή πόλη με μόλις 300.000 κατοίκους. Το σλόγκαν της διοργάνωσης, «Deliver Amazing» («διαδίδουμε το εκπληκτικό»), έχει ως στόχο να στείλει μήνυμα ενότητας στη Μέση Ανατολή, όμως οι πρωτοφανούς αθλιότητας εργασιακές συνθήκες και οι υποδομές οδήγησαν τη FIFA να εξετάζει από τον περασμένο Ιούνιο το ενδεχόμενο συνδιοργάνωσης με άλλες τέσσερις χώρες (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος), όμως το Κατάρ πρέπει πρώτα να συμφωνήσει.

Με τη συγκεκριμένη ιδέα για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο 48 ομάδων, ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, προσπάθησε να κάνει νέο ξεκίνημα για να βελτιώσει τις σχέσεις του κρατιδίου με τις γειτονικές χώρες, όμως σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, το Κατάρ σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να μοιραστεί τη διοργάνωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι προετοιμασίες στην πόλη της Ντόχα συνεχίζονται καθημερινά, ώστε να είναι όλα έτοιμα στις 21 Νοεμβρίου του 2022. Σε μια χώρα που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω της πρωτοποριακής εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, η Ντόχα είναι μία πόλη που μπορεί να δημιουργήσει νέα εμπορικά κέντρα, ουρανοξύστες, εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία από το μηδέν. Ο επίσημος προϋπολογισμός για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπολογίζεται στα 8,7 δισ. ευρώ, ενώ επίσης υποστηρίζεται πως μπορεί να χρειαστούν επιπλέον 175 δισ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου συστήματος του μετρό και άλλες υποδομές.

«Προχωράμε με τα σημερινά μας σχέδια για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο 32 ομάδων, με οκτώ γήπεδα. Η προετοιμασία πηγαίνει πολύ καλά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής, Χασάν Αλ Ταουάντι. Παρά το γεγονός πως σε πολλούς Ευρωπαίους φιλάθλους δεν αρέσει η ιδέα του χειμερινού Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, η χώρα της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να υλοποιεί τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός εντυπωσιακού τουρνουά. Τα φουτουριστικά γήπεδα, τα πολυτελή ξενοδοχεία, οι ουρανοξύστες και τα πλούσια εστιατόρια θα αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της εικόνας του τουρνουά. Ωστόσο, η Ντόχα είναι μία μικρή, κλειστοφοβική πόλη. Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί αρκετά στους δρόμους και οι κοινωνικές διαφορές είναι ακραίες, ενώ 1,7 εκατ. μετανάστες-εργαζόμενοι από τις νότιες χώρες της ινδικής υποηπείρου ζουν σε «στρατόπεδα», σε ένα περιβάλλον που θυμίζει άλλες εποχές. Το 2022 το Κατάρ αναμένεται να υποδεχθεί περί τους 1,5 εκατ. φιλάθλους και είναι λίγο δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα κάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο, καθώς η χώρα είναι συντηρητική και η Ντόχα δεν έχει πολλά αξιοθέατα να προσφέρει στους τουρίστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή