ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

80 χρoνια πριν... 23-11-1938

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: O ΦIΛIΣTΩP

ΤΑΡΠΟΝ ΜΠΕΪ [ο Ρούσβελτ στον Ελληνα πρέσβη]: «Υπάρχει μια μικρή πόλις εις την Φλώριδα, το Τάρπον Μπαίη με άνω των πέντε χιλιάδων κατοίκων. Το Τάρπον Μπαίη κατοικείται αποκλειστικώς από Ελληνας, νησιώτες και σφουγγαράδες, που έχουν στην κατοχή τους περί τα εξακόσια καΐκια! Είναι άλλωστε οι μόνοι σφουγγαράδες της Αμερικής» [φωτ. Ελληνες σφουγγαράδες στο Τάρπον Μπέι].

ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ: Η Επιτροπή Νόμπελ απένειμεν, ως γνωστόν, εφέτος το βραβείον της ειρήνης εις το Γραφείον Νάνσεν. [...] Το ποσόν του βραβείου είναι 8.500 αγγλικαί λίραι. Εγνώσθη ότι το Γραφείον Νάνσεν [φωτ. Φ. Νάνσεν] θα εξακολουθήση το έργον του μέχρι του τέλους του έτους και ότι η Διεθνής Επιτροπή [Προσφύγων] θα αναλάβη υπό την προστασίαν της και τους πρόσφυγας στους οποίους παρείχεν την αρρωγήν του το Γραφείον Νάνσεν.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ:  [...] κατά τηλεγράφημα του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών ληφθέν ενταύθα εκ Τσουν Κιγκ, τα κινεζικά στρατεύματα, επιστρέφοντα εις Καντώνα, μάχονται εις τα πέριξ της πόλεως. [...] αι εις Καντώνα ιαπωνικαί δυνάμεις ενισχύθηκαν διά 320.000 ανδρών [...].

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ