Αντίδραση των τραπεζών με άνοδο 4,05%

Αντίδραση των τραπεζών με άνοδο 4,05%

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη μη πειστική άνοδο «έδωσε» το ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού ο Γενικός Δείκτης μόλις που κατάφερε να «κρατήσει» τις 600 μονάδες, ενώ η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, αν και έχει τη σημασία της, δεν κατάφερε να «νικήσει» τις ισχυρές απώλειες που σημειώθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, διατηρώντας έτσι τον κλαδικό δείκτη στο «κόκκινο» σε εβδομαδιαία βάση. Και το πιο σημαντικό, αυτή η αντίδραση έγινε με ελάχιστο τζίρο, ο οποίος κινήθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της φετινής χρονιάς και βρέθηκε μία ανάσα μακριά από το να μπει στη δεκάδα με τους χαμηλότερους τζίρους ιστορικά στο Χ.Α. Με αυτά τα δεδομένα κανείς δεν μπορεί να εκφράζει αισιοδοξία για τις προοπτικές του επομένου διαστήματος αφού η συναλλακτική δραστηριότητα, έστω και λόγω της ημιαργίας στις ΗΠΑ, αποδεικνύει την απόλυτη επιφυλακτικότητα που συνεχίζει να κυριαρχεί στα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 602,60 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,38%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση σημείωσε άνοδο +1,07%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +4,05% και στις 431,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 16,53 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,69%, η υψηλή κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 3,64% και ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε βουτιά 5,20%.

Η αγορά βρίσκεται σε… «Μαύρη Παρασκευή διαρκείας», σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta Securities. Με την αγορά να κυριαρχείται από τις εκτιμώμενες εκροές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης του MSCI ολοκληρώθηκε μια ακόμα πτωτική εβδομάδα στο ΧΑ. Η αργία της Αμερικής επηρέασε τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία επέστρεψε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα πέριξ των 30 εκατ. ευρώ. Η ψυχολογία παρέμεινε σταθερά φορτισμένη αρνητικά και παρά τη μετριοπαθή ανοδική διόρθωση, που παρατηρήθηκε στο τέλος της εβδομάδας, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών είναι έκδηλη. Η διάθεση των εμπλεκομένων επηρεάζεται από τις εκροές του MSCI την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς και από την αρνητική φημολογία η οποία έχει επιστρέψει στην εγχώρια αγορά. Βασικός αρωγός στην κίνηση του Γενικού Δείκτη ήταν ο τραπεζικός κλάδος, οι ανοδικές συνεδριάσεις που ακολούθησαν όμως τα χαμηλά έτους ήταν φτωχές συναλλακτικά, μια ένδειξη αδυναμίας και μάλλον επιφυλακτικότητας σε ό,τι αφορά την ανοδική διάθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή