Κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

Κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πετρέλαιο τύπου Brent στο Λονδίνο υποχώρησε χθες κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες της τάξεως του 3,5%, φθάνοντας σε χαμηλό έτους. Ο λόγος είναι πως οι αγορές δεν θεωρούν βέβαιο εάν η Σαουδική Αραβία θα καταφέρει να μειώσει την ημερήσια παραγωγή της όσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πιέσεις για να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές στις διεθνείς αγορές. Στη Νέα Υόρκη, παράλληλα, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε κάτω από τα 51 δολάρια το βαρέλι, με ημερήσια πτώση άνω του 6%.

Εντός της εβδομάδας, ο κ. Τραμπ επιδοκίμασε τη συμβολή της Σαουδικής Αραβίας στην πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» κατά 30% από τις αρχές Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά, το Ριάντ συζητεί τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής, επειδή η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδηγεί στην υποχώρηση των εσόδων του. «Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει το Ριάντ στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και θέλει ως αντάλλαγμα να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα», σχολιάζει ο Ολιβερ Τζέικομπ, αναλυτής στην Petromatrix της Ελβετίας, στους Financial Times. «Η κατάσταση αυτή συγκρατεί τις ανοδικές τάσεις στις διεθνείς αγορές του “μαύρου χρυσού”. Συνειδητοποιεί κανείς πως ο Λευκός Οίκος πιέζει για χαμηλότερες τιμές και σήμερα οι πολιτικές συνθήκες φέρνουν τη Σαουδική Αραβία σε δύσκολη θέση», προσθέτει ο ίδιος.

Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να υποχωρούν αισθητά αφού ο Λευκός Οίκος εξαίρεσε προσωρινά κάποιες χώρες –συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Τουρκίας, και της Ιαπωνίας– από τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Πολλά θα εξαρτηθούν, τέλος, από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ που είναι δρομολογημένη για τις 6 Δεκεμβρίου του 2018. Εντούτοις, η επιδείνωση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας επηρεάζει και τις αγορές ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή