Αυτοκριτική αλλά και αιχμές από Ιερώνυμο

Αυτοκριτική αλλά και αιχμές από Ιερώνυμο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοκριτική, αλλά και σαφείς αιχμές κατά μητροπολιτών που φέρονται ως «δελφίνοι» για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, έκανε χθες, για πρώτη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος για το θέμα της συμφωνίας που παρουσίασαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και προκάλεσε οξύτατες δηλώσεις μητροπολιτών. «Είναι διασφαλισμένα η μισθοδοσία, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Γαβρόγλου, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου (σημ.: στο θέμα της συμφωνίας), αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει σύμπτωση απόψεων, σύμπνοια σε ένα τόσο μεγάλο Σώμα, όπως η Ιεραρχία;». Ακολούθως, άφησε για πρώτη φορά σαφείς αιχμές κατά μητροπολιτών, καθώς ο κ. Ιερώνυμος ρώτησε, «αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή άλλες σκέψεις;». Ουσιαστικά, ο Αρχιεπίσκοπος άφησε να εννοηθεί ότι οι «δελφίνοι» βρήκαν αφορμή να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους, με στόχευση όχι μόνο τον κ. Ιερώνυμο αλλά τους «αντιπάλους» τους στην κούρσα της διαδοχής.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει αμφισβήτηση από την Ιεραρχία στο πρόσωπό του, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Πιστεύω στο έργο μου, αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη σήμερα».

Η επιτροπή

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει συγκρότηση επιτροπής ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία για να επεξεργαστεί τα 15 σημεία της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου. Σημαντικό είναι ότι στην επιτροπή θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των ιερέων. «Δεν θα γίνει τίποτε εάν δεν συναινέσουν οι εφημέριοι, δεν θέλουμε με τίποτε να χάσουν τα δικαιώματά τους. Δεν θα γίνει τίποτε εάν δεν το δεχθούν η Σύνοδος, η Ιεραρχία, η Πολιτεία», είχε δηλώσει ο κ. Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση που προηγήθηκε εκείνης με τον κ. Γαβρόγλου, με την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι στη συνάντηση Ιερωνύμου – Γαβρόγλου μετείχε ο γ.γ. Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής αλλά και δύο μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή τις «Νέες Χώρες», που υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ηταν ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ και ο μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Χαρίτονας.

Την επόμενη εβδομάδα (27-29/10) έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, για το ίδιο θέμα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα στείλει αντιπροσωπεία για να ενημερωθεί από την κυβέρνηση –εύλογα από τον αρμόδιο υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου– για τις προτάσεις της τόσο για τις αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο ρυθμίζει τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας όσο και για το καθεστώς μισθοδοσίας και τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών μητροπόλεων που υπάγονται στο Φανάρι.

Για αύριο ο κ. Γαβρόγλου έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, που υπάγεται πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή