Διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου

Διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρχισε χθες η Διακλαδική Ασκηση Ελλάδας – Αιγύπτου με την κωδική ονομασία «Μέδουσα 7 – Αλεξανδρούπολη 18». Οι συγκεκριμένες ασκήσεις αναδεικνύουν την εξαιρετική σχέση σε στρατιωτικό επίπεδο, η οποία πάντως δεν έχει μεταφερθεί ακόμα και στο διπλωματικό. Παρά τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών, ζητήματα όπως η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο φαίνεται ότι δεν ακολουθούν οποιοδήποτε βηματισμό.

Συγκεκριμένα, η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου και τα βασικά αεροναυτικά σενάριά της θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και, κυρίως, στο Κρητικό Πέλαγος. Πέρα από τα βασικά αεροναυτικά σενάρια που θα εξελιχθούν, σημαντικό μέρος της άσκησης θα αφιερωθεί στις νηοψίες και τη συνεργασία των Ειδικών Δυνάμεων. Στην άσκηση θα υπάρχουν παρατηρητές από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, το Μαρόκο και την Πορτογαλία. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) θα συμμετάσχουν με τρεις φρεγάτες, δύο πυραυλακάτους, ένα αρματαγωγό, ένα υποβρύχιο, οκτώ F-16 και συνολικά οκτώ ελικόπτερα. Οι κυπριακές Ε.Δ. έχουν στείλει στην Κρήτη ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, ενώ η Αίγυπτος συμμετέχει στην άσκηση με ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο, δύο πυραυλακάτους, ένα υποβρύχιο και έξι αεροσκάφη F-16. Και οι τρεις χώρες συμμετέχουν με προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων. Παρά το γεγονός ότι η «Μέδουσα», κατεξοχήν άσκηση ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας, έχει πλέον θεσμοθετηθεί, η διεξαγωγή της σε ένα τόσο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν όλες οι δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στην εμβάθυνση της μεταξύ τους αμυντικής συνεργασίας. Μολονότι η συνεργασία Αθήνας και Καΐρου παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο, οι συνομιλίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ έχουν πρακτικά σταματήσει.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι εξακολουθούν να αφήνουν αιχμές κατά της Ελλάδας για διάφορα ζητήματα. Τελευταίο παράδειγμα είναι εκείνο του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σχολίασε την άρνηση της Τουρκίας να μην εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τον Κούρδο πολιτικό Σελαχατίν Ντεμιρτάς που παραμένει φυλακισμένος για τις πεποιθήσεις του. «Πόσα χρόνια είναι τώρα που η Ελλάδα δεν εφαρμόζει σχετικές αποφάσεις για τους μειονοτικούς; Είχε μεταφερθεί στο ΕΔΑΔ η απαγόρευση της χρήσης του όρου “Τούρκος” στη Θράκη», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, κάνοντας συσχετισμό των δύο αποφάσεων κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στο CNN-Turk.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή