Η Fosun απέρριψε αίτημα της Folli Follie για δάνειο 20 εκατ.

Η Fosun απέρριψε αίτημα της Folli Follie για δάνειο 20 εκατ.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι εκατομμύρια ευρώ ζήτησε από τη Fosun η διοίκηση Κουτσολιούτσου της Folli Follie για να μπορέσει να συμπληρώσει ρευστότητα στα λιγοστά πλέον ταμειακά της διαθέσιμα, ώστε να καταφέρει να φτάσει έως τα τέλη Ιανουαρίου οπότε και θα συζητηθεί η αίτηση έγκρισης σχεδίου εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο.

Η Fosun

Σύμφωνα με πηγές από τον Αγιο Στέφανο, όπου και τα κεντρικά γραφεία της Folli Follie, τις αμέσως προηγούμενες ημέρες την εταιρεία επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του κινεζικού ομίλου με επικεφαλής τον Ζανγκ Χαολέι, που εκπροσωπεί από τον Ιούνιο τη Fosun στο Δ.Σ. της ελληνικής εισηγμένης, και συνομίλησε τόσο με τον νέο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο όσο και με τον διευθύνοντα Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και άλλα στελέχη. Σε αυτή τη συνάντηση τέθηκε το θέμα της δανειοδότησης, για το οποίο όμως η Fosun, που κατέχει ποσοστό 16% στη FF, φέρεται να επιφυλάχθηκε και να ζήτησε αρχικά πληροφορίες για το σχέδιο εξυγίανσης και τη χρηματοδότηση που έχουν προτείνει να δώσουν στη FF οι ομολογιούχοι. Με δεδομένο πως ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για το πλάνο εξυγίανσης, ούτε ακριβής εικόνα για τον ισολογισμό χρήσης 2017 μετά την αναμόρφωσή του για τις χαοτικές αποκλίσεις μεγεθών που διαπίστωσε η Alvarez & Marsal, οι εκπρόσωποι της Fosun δεν προχώρησαν σε καμιά απολύτως συζήτηση επί του θέματος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται πως η ρευστότητα της εταιρείας, παρά τη διαχείρισή της από την Deloitte, εδώ και μήνες έχει εξαντληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα τα περίπου 150 εκατ. που υπήρχαν τον Μάιο να έχουν πρακτικά εξανεμιστεί. Στοιχείο που ακόμα και αν συνυπολογίσει κάποιος τα έκτακτα έξοδα σε συμβούλους, μαρτυρά και τη διαρθρωτικά ζημιογόνο λειτουργία της εταιρείας, επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς.

Απόπειρες ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω της ενεχυρίασης του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει η οικογένεια Κουτσολιούτσου στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και πώλησης άλλων περιουσιακών στοιχείων, έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκρούσει στην απροθυμία του διευθύνοντος συμβούλου να δώσει την τελική έγκριση στις σχετικές ενέργειες.

Σε μια μάλλον θετική πάντως, αν και καθυστερημένη, εξέλιξη, η Folli Follie φέρεται να έφτασε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την PwC για να αναλάβει ο ελεγκτικός και συμβουλευτικός οίκος τον έλεγχο των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων του ομίλου. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής πάντως, δεν είχε ακόμα υπογραφεί καμία σχετική σύμβαση, πληροφορείται αρμοδίως η «Κ». Η συμφωνία πάντως περιέχει αυστηρότατους όρους διασφάλισης της ανεξαρτησίας της PwC και της πρόσβασής της στα βιβλία και αρχεία της εταιρείας, και ορίζει ως αντίκλητό της τον νεοτοποθετηθέντα αναπληρωτή CEO και όχι τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Εν τω μεταξύ, χθες, απομακρύνθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» (ΚΑΕ – Hellenic Duty Free Shops) τόσο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος που ήταν απλό μέλος του Δ.Σ. όσο και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που ήταν μέχρι χθες πρόεδρος. Η ελβετικών συμφερόντων ελέγχουσα πλειοψηφία των Hellenic Duty Free, Dufry, τοποθέτησε ως εκτελεστικό πρόεδρο τον Γεώργιο Βελέντζα, που διαχρονικά είναι ο επικεφαλής της εταιρείας και αυτονόητα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της μητρικής, ενώ μείωσε με τροποποίηση του καταστατικού της τα μέλη του Δ.Σ. από πέντε σε τέσσερα και πλήρωσε τις άλλες θέσεις με στελέχη του top managment του ομίλου Dufry.

Το υπερταμείο

Προσωρινή διαταγή περί απαγόρευσης μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και των μελών της επιτροπής ελέγχου της Folli Follie, εξέδωσε σήμερα το Πρωτοδικείο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, που ελέγχει το 0,96% των μετοχών της Folli Follie. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα δικαστεί στις αρχές του 2019 ενώ εκκρεμεί και αγωγή της κατά των ανωτέρω προσώπων. Η ΕΕΣΥΠ ζητεί από το δικαστήριο να καταδικάσει στελέχη της FF να της καταβάλουν αποζημίωση, διότι μέσω των πράξεων και των παραλείψεών τους εξανέμισαν την αξία της μετοχής ζημιώνοντας την περιουσία της ΕΕΣΥΠ και κατ’ επέκταση του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή