Η Samsung αποζημιώνει εργαζομένους που εκτέθηκαν σε χημικές ουσίες

Η Samsung αποζημιώνει εργαζομένους που εκτέθηκαν σε χημικές ουσίες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νοτιοκορεατική εταιρεία ηλεκτρονικών Samsung συμφώνησε χθες να αποζημιώσει υπαλλήλους της που εργάζονταν σε εργοστάσια κατασκευής καρτών μνήμης και οθονών, οι οποίοι έχουν αρρωστήσει ή έχουν πεθάνει εξαιτίας της έκθεσής τους σε επικίνδυνες χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας. Η εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος της αντιπαράθεσης που διήρκεσε περισσότερο από ένα έτος μεταξύ της Samsung και ομάδας υποστήριξης που εκπροσωπεί υπαλλήλους της εταιρείας. Το 2007 ένας εκ των εργατών του μεγαλύτερου στον κόσμο κατασκευαστή καρτών μνήμης είχε πεθάνει από λευχαιμία, θάνατος που είχε προκαλέσει σοβαρή ανησυχία για τις εργασιακές συνθήκες στα εργοστάσια της νοτιοκορεατικής εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung, Κιμ Κι Ναμ, απολογήθηκε δημοσίως χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, όπου υπέγραψε συμφωνία με την ομάδα υποστήριξης των εργατών. «Η προσπάθειά μας να κατανοήσουμε βαθύτερα τον πόνο που υπέστησαν οι πληγέντες εργάτες και οι οικογένειές τους ήταν ανεπαρκής», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung. Μετά την απόφαση που είχε εκδώσει νωρίτερα τον Νοέμβριο ειδική ομάδα διαιτησίας, η διοίκηση της Samsung αποφάσισε να αποζημιώσει κάθε νυν και πρώην υπάλληλό της που υποφέρει από ασθένεια σχετιζόμενη με τον χώρο εργασίας με ποσό που θα ανέλθει μέχρι και τις 132.000 δολάρια, εφόσον αποδειχθεί ότι η ασθένεια προκλήθηκε από την έκθεση του εργαζομένου σε επικίνδυνες χημικές ουσίες. Ολοι οι υπάλληλοι της Samsung, αλλά και των υπεργολάβων που χρησιμοποίησε η εταιρεία, που είχαν εργαστεί στα εργοστάσια παραγωγής καρτών μνήμης και οθονών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους μετά το 1984, θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση στην περίπτωση που έχουν ασθενήσει.

Ο Κιμ ανακοίνωσε πως η εταιρεία θα δημοσιεύσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διεκδίκηση αποζημίωσης μαζί με επιστολή συγγνώμης προς τους εργαζομένους, στο τέλος Νοεμβρίου. Η ομάδα υποστήριξης Sharps υποστηρίζει ότι περίπου 200 εργαζόμενοι της Samsung είχαν ασθενήσει και περίπου 70 εξ αυτών είχαν πεθάνει στη συνέχεια. Ο Χβανγκ Σανγκ Κι, ιδρυτής της ομάδας υποστήριξης και πατέρας ενός εκ των εργατών που είχαν πεθάνει, υποστήριξε ότι περισσότεροι από 200 εργάτες θα διεκδικήσουν αποζημίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή