Υπόθεση Ορμπαν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βίκτορ Ορμπαν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ενοχλήσει τους Ευρωπαίους και αυτό που γίνεται ευρέως αντιληπτό ως θεσμική έκφραση της Ε.Ε. και σε μια ευρύτερη διάσταση της δυτικής αντίληψης για τη διεθνή τάξη. Τελευταία μεθόδευσή του είναι, όπως προκύπτει αβίαστα, η φυγάδευση και η παροχή ασύλου στον Νίκολα Γκρούεφσκι, τέως πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση στη χώρα του για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Ο Ορμπαν είχε δείξει το ενδιαφέρον του για τον Γκρούεφσκι, αλλά και το κόμμα του το VMRO-DPMNE επανειλημμένως. Κατ’ αρχάς, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Γκρούεφσκι. Μετά την άνοδο των Σοσιαλιστών του Ζόραν Ζάεφ και τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ορμπαν για ακόμα μία φορά βοήθησε το εθνικιστικό κόμμα VMRO, στέλνοντας ακόμη και προσωπικό μήνυμα κατά του συμβιβασμού με την Ελλάδα. Η ρητορική για «ξενόφερτη» συμφωνία κατά των συμφερόντων του «μακεδονικού» λαού ταιριάζει «γάντι» στην άποψη του Ορμπαν περί υπεροχής της εθνικής κυριαρχίας ως μοναδικής αλήθειας έναντι της επιβολής αποφάσεων που λαμβάνονται στο εξωτερικό, εν προκειμένω στις Βρυξέλλες.

Είναι μάλλον τραβηγμένο να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Ορμπαν αισθάνεται νέος Γκιούλα Αντράσι (υπουργός Εξωτερικών της Αυστροουγγαρίας στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1878, ο οποίος αναζητούσε επέκταση της ουγγρικής επιρροής προς τον νότο, έως το Νόβι Παζάρ αλλά και νοτιότερα). Αλλά είναι δεδομένο ότι έχει ατζέντα. Ενδεικτική είναι η σιωπηλή, αλλά πολύ αποτελεσματική επιχείρηση απόκτησης του ελέγχου μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ από ουγγρικών συμφερόντων εταιρείες και πρόσωπα. Τα συγκεκριμένα ΜΜΕ (ιστοσελίδες και τηλεοπτικός σταθμός) ανήκαν στην ευρύτερη σφαίρα επιρροής του εθνικιστικού VMRO. Ο Ορμπαν έχει εκδηλώσει δημόσια τη βούλησή του να δημιουργήσει ένα «ανελεύθερο κράτος», το οποίο θα επανακτήσει δύναμη και λειτουργίες από το φιλελεύθερο κράτος, όπως αυτό έχει επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ε.Ε. Στην ερώτηση «τι δουλειά έχει στα Σκόπια;», πολλές απαντήσεις μπορεί να κρύβονται σε όσα προηγήθηκαν. Περιφερειακές πολιτικές φιλοδοξίες, οικονομικά συμφέροντα (ελλείψει εθνικού αερομεταφορέα, τέτοιο status διατηρεί στην ΠΓΔΜ μια ουγγρική εταιρεία), γεωπολιτικές αναδιατάξεις, συνθέτουν την απάντηση. Η βαλκανική σκακιέρα είναι ύπουλη. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μείνει έξω από αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή