Ταραγμένη ζυγαριά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία χρόνια πριν, ακριβώς τέτοιες μέρες, έγινε γνωστή μία από τις υποθέσεις εκείνες που σπεύδουμε να γνωματεύσουμε ότι «συντάραξαν το πανελλήνιο». Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι μετά τις βραχύβιες πρώτες εντυπώσεις το αφήνουν τόσο αδιάφορο όσο αδιάφορο αφήνει το ευρωπαϊκό κοινό ο θρίαμβος κάποιας ελληνικής ομάδας, παρότι οι οπαδικές εφημερίδες διαλαλούν ότι «συγκλονίστηκε». Τότε, λοιπόν, μάθαμε ότι ένας συμπατριώτης μας είχε καταφέρει να γραφτεί στον Ιατρικό Σύλλογο, να προκόψει επαγγελματικά σαν χειρουργός και να διοριστεί σε διευθυντική θέση μεγάλου αθηναϊκού νοσοκομείου. Κι όλα αυτά με πλαστό πτυχίο Ιατρικής από ιταλικό πανεπιστήμιο. Είχε δώσει έτσι την απάντησή του ο καλός άνθρωπος στη διάχυτη υποψία ότι κάμποσα πτυχία εξ Ιταλίας, Ρουμανίας κ.ο.κ. ήταν αγορασμένα. Οχι. Δεν χρειάζεται να εξαγάγεις συνάλλαγμα, μειώνοντας τα οικονομικά αποθέματα της πατρίδας σου. Αρκεί η πλαστογράφηση.

Πόσους πήρε στον λαιμό του ο κατά φαντασίαν θεραπευτής δεν έτυχε να το μάθω. Δεν ξέρω καν τι απέγινε. Μια γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση δεν επαλήθευσε τις φήμες ότι δραπέτευσε στην Ιταλία με πλαστή ταυτότητα μετά την καταδίκη του. Ποια η ποινή του; Τρις εις θάνατον. Αυτή δεν θα ήταν με βάση την αρχή της αναλογικότητας, που τηρήθηκε με σεβασμό στην περίπτωση της καθαρίστριας στον Δήμο Βόλου, η οποία πλαστογράφησε το απολυτήριο της Ε΄ Δημοτικού, για να φαίνεται ότι ξεσκόλισε και να προσληφθεί; Αν η καθαρίστρια τιμωρήθηκε με δεκαετή κάθειρξη, τι αντιστοιχεί σε πλαστογράφηση ιατρικού πτυχίου, όπου εκτός από τη (μάλλον μεγαλύτερη) οικονομική ζημία του Δημοσίου, πρέπει να υπολογιστεί και η έκθεση των ασθενών σε σοβαρό κίνδυνο;

Ο αντίλογος; «Σκληρός νόμος, αλλά νόμος». Μας το θύμισαν δα και οι αντιλαϊκισταί. Να το γράψουμε λοιπόν και λατινικά –«dura lex sed lex»–, γιατί σε αυτή την εκδοχή είναι πιθανό να το έχουν συναντήσει οι γονείς του Αμερικανού Μπακάρι Χέντερσον, που δολοφονήθηκε το 2017 στον Λαγανά της Ζακύνθου. Και οι οποίοι, όντως συγκλονισμένοι, άκουσαν το δικαστήριο να τιμωρεί έναν κατηγορούμενο με κάθειρξη 15 ετών για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη κι έναν άλλον με πενταετή φυλάκιση για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Λιγότερο, πολύ λιγότερο κοστίζει η συμμετοχή σε φόνο –ένας ξένος ήταν, ένας μαύρος– από την πλαστογράφηση ενός απολυτηρίου του Δημοτικού. Αυτό θα είδε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Και παρενέβη. Μήπως και περισώσει την ταραγμένη ζυγαριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή