Πώς βγήκε εκτός πορείας το άλλοτε κραταιό Ράλι Ακρόπολις

Πώς βγήκε εκτός πορείας το άλλοτε κραταιό Ράλι Ακρόπολις

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην Τουρκία την απονομή του τίτλου του νικητή Ράλι Τουρκίας, ενός από τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτου (World Rally Championship-WRC), έκανε με περηφάνια ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενδεικτικό της σημασίας που προσδίδει η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας στη διοργάνωση, στην οποία επέστρεψε μετά οκτώ χρόνια. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα χάνει ένα από τα διεθνή σύμβολά της με τα οποία έγινε γνωστή σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου τις προηγούμενες δεκαετίες: το Ράλι Ακρόπολις.

Εντυπωσιακά τηλεοπτικά πλάνα από την ελληνική ύπαιθρο, μοναδικά στον κόσμο, που διαφήμισαν το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ παράλληλα έφερναν έσοδα εκατομμυρίων από τους χιλιάδες aficionados του μηχανοκίνητου αθλητισμού που γέμιζαν τις ελληνικές βουνοπλαγιές στις ειδικές διαδρομές αλλά και τις πολυμελείς αγωνιστικές ομάδες. «Ο,τι είναι το γκραν πρι του Μονακό για τη Formula 1, ήταν το Ράλι Ακρόπολις για το παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτοκίνητου», εξηγούν στην «Κ» βετεράνοι οδηγοί αγώνων με πολλές διεθνείς συμμετοχές.

Για πρώτη φορά μετά 67 χρόνια, το 2019 ο διάσημος αυτός παγκοσμίως αγώνας αυτοκίνητου δεν θα πραγματοποιηθεί. Εχοντας ξεπέσει κυριολεκτικά το 2014, από ένας εκ των σημαντικότερων αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτου (World Rally Championship-WRC) σε περιφερειακό αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (European Rally Championship-ERC), φέτος αποβλήθηκε και από αυτό. Οι λόγοι είναι πολλοί και περιλαμβάνουν, ανάλογα με το ποια πλευρά τους απαριθμεί, τη διαχρονική απουσία ευκρινούς και ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία, οικονομικές δυσχέρειες και ασυνεπή εξόφληση υποχρεώσεων προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), φθίνουσα στήριξη από χορηγούς, ολοένα και χειρότερες διοργανώσεις τα τελευταία έτη που απομάκρυναν αγωνιζομένους και κυρίως υποστηρικτές και απουσία μιας προβεβλημένης προσωπικότητας που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τόσο οικονομικούς πόρους όσο και πολιτική στήριξη.

Εναν συνομιλητή δηλαδή της διεθνούς ομοσπονδίας αλλά και των κατά καιρούς εκπροσώπων ή δικαιοχρηστών της, όπως είναι τα τελευταία έτη το Eurosport. Οι διεθνείς ομοσπονδίες, οι οποίες δέχονται μεγάλες πιέσεις από πολλές χώρες που θέλουν να περιληφθούν σε αυτές τις διοργανώσεις, δεν έχουν μεγάλη υπομονή όταν «ταλαιπωρούνται» με ασυνεπείς πληρωμές και χαοτικές επικοινωνίες, εξηγούν κύκλοι της ελληνικής διοργάνωσης με αρκετές δεκαετίες εμπειρίας. Ακόμα και έτσι, όμως, στην Ελλάδα δόθηκαν πολλές ευκαιρίες, συμπληρώνουν. Και αυτό διότι το Ράλι Ακρόπολις είναι εμβληματικό και γεμάτο προκλήσεις λόγω της μορφολογίας του ελληνικού εδάφους. Πολλές είναι οι ομάδες που διαφήμιζαν ιδιαίτερα τις διακρίσεις τους στα ελληνικά χώματα, ακριβώς διότι εδώ γινόταν το ισοδύναμο του Μονακό της Formula 1 για το WRC. Αλλά φευ, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να κρατήσει ένα σκήπτρο του χώρου που οι παλαιότεροι είχαν κερδίσει.

Και επειδή πολλοί μπορεί να εικάζουν πως απαιτούνται δαπάνες εκατομμυρίων, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της «K» το συνολικό κόστος της διοργάνωσης είναι της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και πλησιέστερα στις 600.000 με 700.000 ευρώ για το Ευρωπαϊκό. Η χρηματοδότηση αυτών των διοργανώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό βασίζεται τις περισσότερες φορές στην έμμεση ή άμεση κρατική στήριξη. Είτε χρηματοδοτείται όπως και παλιά στην Ελλάδα (ΕΟΤ) απευθείας από το κράτος είτε μέσω εταιρειών δημοσίου συμφέροντος που παροτρύνονται να αναλάβουν ως χορηγοί. Οπως ακριβώς γίνεται στην Πολωνία που από το 2014 έχει πάρει τη θέση της Ελλάδας στο WRC και το ράλι της χορηγείται από τα κρατικά διυλιστήρια.

Αποθαρρυντικά γεγονότα

Στην Ελλάδα υπάρχουν πρόθυμοι χορηγοί που τα τελευταία χρόνια σήκωσαν αυτό το βάρος όπως η EKO και η Seajets. Ομως υπήρξαν εύλογα παράπονα για την ποιότητα των διοργανώσεων και διασφαλίσεις που δεν ήταν δυνατό να δοθούν, γεγονότα που αποθάρρυναν ακόμα και κάποιους από τους αφοσιωμένους χορηγούς, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Το Ράλι Ακρόπολις ξεκίνησε να διοργανώνεται από την ΕΛΠΑ το 1951 και το 1953 έγινε διεθνής αγώνας που έφτασε το 1956 να συμπεριλαμβάνεται στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και από το 1993 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα οδηγών και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατασκευαστών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Η FIA είχε χρίσει την ΕΛΠΑ διοργανωτή-εκπρόσωπό της στην Ελλάδα, αλλά σταδιακά η διοργάνωση έπρεπε να περάσει σε εθνική ομοσπονδία όπως γινόταν ήδη διεθνώς, ενώ παράλληλα η ΕΛΠΑ άρχισε να μετεξελίσσεται από λέσχη σε αμιγώς εταιρεία οδικής βοήθειας. Η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας (ΟΜΑΕ) έχει αναγνωριστεί από τη γ.γ. Αθλητισμού και έχει τεθεί επισήμως επικεφαλής του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα με νόμο στις αρχές του 2013. Εως τότε τη διοργάνωση ανέλαβαν για λογαριασμό της ΕΛΠΑ και μέχρι ν’ αναλάβει η ομοσπονδία ιδιωτικές εταιρείες. Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η διοργάνωση έφτασε στο αποκορύφωμά της με την Ελλάδα να εισάγει τον θεσμό των υπερειδικών διαδρομών και μία από αυτές να λαμβάνει χώρα στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο.

H OMAE, μετά την προ ολίγων ημερών απομάκρυνση της χώρας από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε σχετική ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το 2019 «έτος ανασύνταξης για το Ράλι Ακρόπολις, καθώς η ΟΜΑΕ από κοινού με το Eurosport κατέληξαν στην απόφαση να μη διεξαχθεί ο αγώνας την επόμενη χρονιά. Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της επιτακτικής, πλέον, ανάγκης να τεθούν υγιείς –οικονομικές και θεσμικές– βάσεις για το Ράλι Ακρόπολις, ώστε το 2020 να επιστρέψει στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι». Στον χώρο του ράλι αυτοκινήτων, όμως, σχεδόν κανείς δεν πιστεύει πως αυτό θα είναι δυνατό, αν μη τι άλλο, λόγω του μεγάλου αριθμού άλλων χωρών που επιδιώκουν το ίδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή