Αποδίδει το «θετικό αφήγημα»

Αποδίδει το «θετικό αφήγημα»

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμίζουν όλο και περισσότερο δύο παράλληλους κόσμους που δεν συναντιούνται ποτέ. Ούτε ως αρχηγοί των κομμάτων τους, ούτε ως πολιτικές προσωπικότητες. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται και στο τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων, όπου, πέραν της παγιωμένης διαφοράς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, απεικονίζεται ακόμα πιο συντριπτική υπεροχή –με μεγαλύτερη διαφορά– του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στα σημεία του προφίλ τους που κρίνουν πολλά, αλλά και σε μέρος της ατζέντας τους.

Δικαιώνοντας την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να επιδιώξει να επιβάλει τη δική του ατζέντα και να επιμένει στο θετικό αφήγημα αντί να εγκλωβίζεται στις επικοινωνιακές παγίδες που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι το κυβερνητικό αφήγημα δεν «περνάει». Η σκανδαλολογία και η εκτόξευση λάσπης αφήνουν σχετικά αδιάφορη την κοινή γνώμη, ενώ, την ώρα που το κυβερνητικό αφήγημα ευαγγελίζεται επιστροφή στην κανονικότητα, οι πολίτες κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι για το μέλλον είναι (ο δείκτης απαισιοδοξίας αυξάνεται). Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse μόλις το 26% του συνόλου (37% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) δηλώνει ότι τα σκάνδαλα θα επηρεάσουν την ψήφο του, ενώ το 53% (68% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.) απαντάει αρνητικά. Το αφήγημα του κ. Τσίπρα, λένε πηγές της Πειραιώς, προσκρούει στην πραγματικότητα.

Στον αντίποδα, μέρος της ατζέντας της Ν.Δ., όπως η έξαρση των φαινομένων βίας και ανομίας επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, θέμα το οποίο έχει αναδείξει εδώ και μήνες ο κ. Μητσοτάκης και για το οποίο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό την Παρασκευή, φαίνεται ότι περνάει στην κοινή γνώμη και ότι η Πειραιώς μπορεί να επιβάλει το δικό της αφήγημα. Σημειώνεται ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse το 73% των ερωτωμένων πιστεύει ότι η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια και στους δημόσιους χώρους.

Ενα χρόνο μετά τις εξαγγελίες περί «χειμερινής αντεπίθεσης» του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού με στόχο την ανατροπή των αρνητικών τάσεων της κοινής γνώμης έναντι του κυβερνώντος κόμματος, η αντεπίθεση αποδείχθηκε «ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο», λένε στην Πειραιώς, καθώς η διαφορά με τη Ν.Δ. όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά έχει παγιωθεί. Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις που δημοσίευσαν τους τελευταίους δύο μήνες οι Metron Analysis, Marc, Pulse, Alco και Public Issue, η μεσοσταθμική διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018. Η Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου ανέβηκε από το 35,3% στο 36,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,8% σε 24,5%.

Ακόμα πιο συντριπτική υπέρ της Ν.Δ. είναι η εικόνα που αποτυπώνεται στα προφίλ των δύο μονομάχων πολιτικών αρχηγών, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με διαφορά έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κρατάει σταθερά προβάδισμα στα ποιοτικά στοιχεία. Η διαφορά καταγράφεται τόσο στη δημοτικότητα όσο και στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία και αυξάνεται σταδιακά υπέρ του κ. Μητσοτάκη. Πηγές της Πειραιώς σημειώνουν ότι στις αρχές του 2018 ο μέσος όρος τεσσάρων δημοσκοπήσεων έδειχνε τη διαφορά των δύο πολιτικών αρχηγών στο 9,2%, ενώ τώρα έχει ανεβεί στο 13,2%.

Θετική ψήφος

Ακόμα σημαντικότερο θεωρεί η Πειραιώς το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η διαφορά μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα είναι μεγαλύτερη από τη διαφορά των δύο κομμάτων, γεγονός που δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει στο κόμμα του, ενώ ο κ. Τσίπρας περιορίζεται στον κομματικό του πυρήνα. Σε αυτό, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, προσθέτουν το γεγονός ότι για πρώτη φορά από τότε που μετράται ο συγκεκριμένος δείκτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται σταθερά έναντι του πρωθυπουργού.

Είναι ακριβώς η θετική ψήφος, σημειώνουν, στην οποία στοχεύει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι σημασία δεν έχει μόνο να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να την απορρίψουν οι πολίτες με την ψήφο τους, αλλά να ψηφίσουν θετικά τη Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. διευρύνει το πεδίο της συζήτησης και με άλλες θεματικές, ξεδιπλώνοντας πιο αναλυτικά πτυχές του προγράμματός της, όπως θα κάνει και στο συνέδριο της 14ης Δεκεμβρίου, αλλά και στη συνέχεια. Σε αυτή τη λογική εντάχθηκε προγραμματισμένη για χθες παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παρουσία του προέδρου της Ν.Δ., προκειμένου η Πειραιώς να καταστήσει σαφές το μήνυμα ότι θεωρεί την Παιδεία τη μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και να αποτελέσει πεδίο κοινωνικής ανέλιξης και κινητικότητας. Σύντομα θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία, ενώ την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος για την ηλεκτροκίνηση.

Η Ν.Δ., λένε πηγές της Πειραιώς, θα επιμείνει στο θετικό αφήγημα, αφού αυτό προκύπτει ότι θέλουν και οι πολίτες. Στο συνέδριο του κόμματος, εξάλλου, το οποίο θα περιλαμβάνει καινοτομίες, δεν θα παρουσιαστούν μόνο οι προγραμματικές δεσμεύσεις, αλλά και οι κυβερνητικές προτεραιότητες της Ν.Δ. και θα ξεδιπλωθούν όλο και περισσότερες πτυχές του προγράμματός της. Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται ειδικές εκδηλώσεις τόσο για το δημογραφικό όσο και για την τεχνητή νοημοσύνη.

Με εντατικούς ρυθμούς θα συνεχιστούν και οι περιοδείες του προέδρου της Ν.Δ. ανά την Ελλάδα, καθώς στην Πειραιώς θεωρούν ότι οι εκλογές είναι θέμα μηνών. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος επιμένει στο μέτωπο της καθημερινότητας, όπως σηματοδοτούν και οι απροειδοποίητες επισκέψεις του στο κέντρο της Αθήνας, όπως αυτή που έκανε την περασμένη Πέμπτη στην Κυψέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή