Αποψη: To αύριο της εθνικής οικονομίας μέσα από τα logistics

Αποψη: To αύριο της εθνικής οικονομίας μέσα από τα logistics

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
E​​ίναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει ως χώρα τη χειρότερη οικονομική κρίση με αντίστοιχη χείριστη αντιμετώπιση από πλευράς διεθνούς συστήματος. Ομως, αυτή η κρίση ανέδειξε τη σπουδαιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των Logistics για την εθνική οικονομία μας, στο διεθνές κάδρο των εμπορευματικών ροών.

 
Στις τόσες χαμένες ευκαιρίες δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη μία αποτυχία. Στόχος μας σήμερα είναι η εκμετάλλευση των διεθνών εμπορευματικών ροών, ώστε η ελληνική επιχειρηματικότητα να αντλήσει την αξία που της αρμόζει. Να δημιουργήσει πλούτο ο οποίος θα προσδώσει στην εθνική οικονομία αξία και θα ενδυναμώσει την κοινωνία, βγάζοντάς την από τη βαθιά κρίση.

 
Για να γίνει αυτό, απαιτείται υπέρβαση. Ο πολιτικός κόσμος –ένθεν κακείθεν–, η επιχειρηματικότητα αλλά και η ίδια η κοινωνία πρέπει να ξεπεράσουν τα όρια της μέχρι σήμερα απαρχαιωμένης αντίληψης.
 
Πρέπει να προστατέψουν τα πάγια στοιχεία αυτής της χώρας, μετατρέποντάς τα σε παραγωγικές δυνάμεις ανατροπής και εκσυγχρονισμού. 
 
Για παράδειγμα, τα λιμάνια απαιτούν μια ουσιαστική αξιοποίηση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια αξιολόγηση που αποτελεί σημαντική επιστημονική και οικονομική δράση και θα προσφέρει την πραγματική εικόνα –άρα και την αξία– σε ένα συνολικό εθνικό κάδρο. Τα αφηγήματα για εμπορευματικά κέντρα σχεδόν σε κάθε λιμάνι δεν συνδέονται με την πραγματική οικονομία, με την τοπική επιχειρηματικότητα ή ακόμα και τη διεθνή – όπου αυτό είναι εφικτό.

 
Στον αντίποδα, η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων ειδικού τύπου εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της εθνικής στρατηγικής και στους γεωγραφικούς τόπους που απαιτείται, προκειμένου να μην εγκλωβιστεί στο σύνολό της η μεικτή επιχειρηματικότητα (εφοδιαστικής, βιομηχανίας, μεταποίησης, χονδρεμπορίου και υπηρεσιών). Πολιτεία, κοινωνικοί εταίροι και φορείς πρέπει να δημιουργήσουν ένα μεγάλο think tank για να συζητήσουν και να καταλήξουν σε ένα βιώσιμο, ρεαλιστικό και προπάντων δίκαιο νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Το νέο αυτό αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να στηρίζεται στους δίκαιους και θεσμικά νόμιμους όρους ανάπτυξης.

 
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL), ο μη κερδοσκοπικός, επιστημονικός οργανισμός των ελληνικών logistics, δημιουργεί τις βάσεις για συνεννόηση και εκμετάλλευση της στρατηγικής θέσης της χώρας. Στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics που πραγματοποιείται στις 29, 30/11 και την 1/12, για πρώτη φορά θα συναντηθούν χώρες από τη ΝΑ Ευρώπη με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων με άξονα τους σιδηροδρομικούς διαδρόμους που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν, σε αυτό το διεθνές summit, το οποίο σημειολογικά θα λάβει χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο (29η Νοεμβρίου). 

 
Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι η συγκεκριμένη σύνοδος συνδιοργανώνεται από την EEL και τον ΟΗΕ (Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών).
 
Υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, εκπρόσωποι σιδηροδρομικών οργανισμών από τη Ρωσία, την Πολωνία, την Κροατία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη FYROM, μαζί με Ελληνες ομολόγους τους, θα συζητήσουν για τη διαμόρφωση νέων δεδομένων με προσανατολισμό στην εφοδιαστική αλυσίδα και με άξονα την Ελλάδα, ως την κεντρική πύλη εισόδου των διεθνών εμπορευματικών ροών.

 
Τις επόμενες δύο ημέρες (30ή Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου), στο Ιδρυμα Ευγενίδου, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, η επιστημονική κοινότητα, αλλά κυρίως η επιχειρηματικότητα, θα αναλύσουν τις νέες διαμορφούμενες δομές και τάσεις με έμφαση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αποκορύφωμα των τριών ημερών είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 4ης πανελλήνιας έρευνας και του νέου ποσοστού συμμετοχής των logistics στο ΑΕΠ της χώρας μας.

 
Σκοπός μας, μέσα από το 22ο πανελλήνιο συνέδριο που διοργανώνουμε, δεν είναι μόνο να τονίσουμε για ακόμα μία φορά πως η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η αξιοποίηση της θέσης της χώρας μας. 
 
Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε, να εργαζόμαστε σκληρά και να ελπίζουμε ότι η πορεία της πατρίδας μας στηρίζεται στην ενδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας στο παγκόσμιο χάρτη των εμπορευματικών αλυσίδων.
 
* Ο κ. Νικόλαoς Ροδόπουλος είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και πρόεδρος Δ.Σ. της OnLine Data.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή