Σε φυλακές της Ιαπωνίας ο Κάρλος Γκοσν

Σε φυλακές της Ιαπωνίας ο Κάρλος Γκοσν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κάρλος Γκοσν οικοδόμησε με περισσή άνεση τις αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Nissan. Τις σφράγισε ανεξίτηλα, σε σημείο να χαρακτηριστεί υπερήρωας, ακόμη και ημίθεος. Ο Γαλλοβραζιλιάνος μάνατζερ μεγιστοποιούσε τον χρόνο του, αξιοποιώντας τη διαφορά ώρας μεταξύ Τόκιο και Παρισιού. Βρισκόταν συγκεκριμένες ημέρες του μήνα στο τζετ του, το οποίο ήταν πλέον σαν δεύτερο σπίτι του. Η δραστηριότητά του ανάμεσα σε δύο ηπείρους, σε συνδυασμό και με τις συχνές επισκέψεις στις ΗΠΑ, του προσέφερε έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Ιαπωνία, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ο Κάρλος Γκοσν λατρευόταν ως σωτήρας της Nissan. Σε δημοσκόπηση ψηφίστηκε τότε ως ο πιο επιθυμητός και περιζήτητος σύζυγος στη χώρα. Επιπλέον, κυκλοφόρησε κόμικ στο οποίο παρουσιαζόταν ως ήρωας. Η λατρεία του Κάρλος Γκοσν περιορίστηκε σημαντικά το 2016, αφότου διοργάνωσε ένα μεγαλειώδες και υπερπολυτελές πάρτι για τον πολιτικό του γάμο στο Μεγάλο Τριανόν, ένα ανάκτορο των Βερσαλλιών. Το πάρτι είχε θέμα «Γαλλία του 18ου αιώνα». Οι ηθοποιοί που προσέλαβε, η βαριά διακόσμηση των χώρων και των αιθουσών και η κάλυψη της εκδήλωσης από τον Τύπο επικρίθηκαν σφοδρά από τους Ιάπωνες. Κι αυτό γιατί είναι συνηθισμένοι σε άλλο στυλ διοικητικών στελεχών. Η νοοτροπία στη χώρα θέλει τα υψηλόβαθμα στελέχη να είναι σεμνά, αφοσιωμένα στην εργασία τους και καθόλου προκλητικά στη συμπεριφορά τους.

Στη Γαλλία η φήμη του Γκοσν παραμένει θετική, ακόμα και μετά το ξέσπασμα του πρόσφατου σκανδάλου. Η Renault όρισε προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, ώστε να μην τον αντικαταστήσει μόνιμα. Παρότι την Πέμπτη η Renault πείσθηκε για την ενοχή του Γκοσν, δημιουργήθηκε –και μεταξύ πολιτικών παραγόντων– η εντύπωση πως η Nissan συνωμότησε εναντίον του Γαλλοβραζιλιάνου, επειδή της ασκούσε μεγάλη επιρροή και επιθυμούσε πλήρη συγχώνευση Renault – Nissan.

Ωστόσο, η ιαπωνική πλευρά διαφωνούσε. Επίσης η βιαιότητα της σύλληψής του, με τους Ιάπωνες αστυνομικούς να του κάνουν εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο και όλα αυτά να καταγράφονται από κάμερα, είναι κάτι που δεν συνηθίζεται σε τέτοιες περιστάσεις. Και αυτό οδήγησε κάποιους Γάλλους να αμφισβητήσουν την ενοχή του Γκοσν.

Ο Γαλλοβραζιλιάνος πρώην κραταιός μάνατζερ της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκεται από τη Δευτέρα σε ιαπωνικές φυλακές, επειδή θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση εταιρικών κεφαλαίων, φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή