«Κλειδί» για την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων η eBay

«Κλειδί» για την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων η eBay

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ακόμη και εάν είσαι πολύ επιτυχημένος εντός των ορίων της τοπικής αγοράς, αργά ή γρήγορα αυτή θα έχει κορεστεί, θα έχεις προσεγγίσει όλους τους πιθανούς αγοραστές στη χώρα σου. Πρέπει, λοιπόν, να εξάγεις για να διευρύνεις τους ορίζοντές σου». Αυτή είναι η βασική προτροπή του Ιλια Κρέτοφ, γενικού διευθυντή της eBay για τη Ρωσία και τις αναδυόμενες χώρες της Ευρώπης, προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμη και προς τις πολύ μικρές, που θέλουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Σήμερα η eBay αποτελεί τη δεύτερη δημοφιλέστερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα και, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα, η εταιρεία βλέπει σημαντική ευκαιρία στην εγχώρια αγορά. Ο Ιλια Κρέτοφ μίλησε στην «Κ» με την ευκαιρία της παρουσίας του στo συνέδριο eCoomerce Expo, το οποίο πραγματοποιείται χθες και σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο.

– Πόσοι είναι οι χρήστες της eBay στην Ελλάδα; Τι πουλάνε και τι αγοράζουν περισσότερο οι Ελληνες μέσω της πλατφόρμας αυτής;
– Πάνω από 570.000 νέα αντικείμενα έχουν καταχωρισθεί στην πλατφόρμα της eBay στην Ελλάδα το 2017 και πρόκειται για τη δεύτερη πιο δημοφιλή πλατφόρμα αγορών (marketplace) στη χώρα. Οι Ελληνες αγοράζουν μέσω της eBay είδη μόδας, ηλεκτρονικές συσκευές και κυρίως γκάτζετ, είδη για κατασκευές στο σπίτι και στον κήπο, οικιακό εξοπλισμό. Επιπλέον, πάνω από 12.000 είναι οι Ελληνες πωλητές που χρησιμοποιούν το eBay ως κανάλι εμπορικών συναλλαγών. Τα προϊόντα που πωλούν οι Ελληνες μέσω eBay είναι κυρίως συλλεκτικά αντικείμενα, τμήματα και αξεσουάρ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, είδη μόδας και ηλεκτρονικές συσκευές.

– Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους Ελληνες αγοραστές και πωλητές σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους;
– Θα έλεγα ότι οι Ελληνες πωλητές είναι από τους πλέον τολμηρούς και εφευρετικούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για παράδειγμα, οι Ελληνες πωλητές είναι από τους λίγους Ευρωπαίους που καταφέρνουν να προωθούν τα προϊόντα τους σε αποθήκες στις ΗΠΑ, έτσι ώστε οι Αμερικανοί καταναλωτές να μπορούν να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους μέσα σε λίγες ημέρες, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν για εβδομάδες. Οι Ελληνες καταναλωτές, από την άλλη, χρησιμοποιούν κουπόνια στις αγορές τους, πολύ πιο συχνά από άλλους καταναλωτές στην ευρύτερη περιοχή.

– Πώς μπορεί η eBay να ενισχύσει τις πωλήσεις των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων;
– Η eBay είναι η πλατφόρμα-κλειδί για τους μικρούς επιχειρηματίες που θέλουν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξή τους μέσω διασυνοριακών πωλήσεων. Η πλατφόρμα μας δίνει πρόσβαση σε 177 εκατομμύρια αγοραστές σε όλο τον κόσμο –δηλαδή, περίπου 17 φορές πάνω από τον πληθυσμό της Ελλάδας– και είναι ζωτικής σημασίας ειδικά για πωλητές που εμπορεύονται σπάνια και εξειδικευμένα αντικείμενα. Ακόμη και εάν είσαι πολύ επιτυχημένος εντός των ορίων της τοπικής αγοράς, αργά ή γρήγορα αυτή θα έχει κορεστεί, θα έχεις προσεγγίσει όλους τους πιθανούς αγοραστές στη χώρα σου. Πρέπει, λοιπόν, να εξάγεις για να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Για αυτούς που θέλουν μεν να προσπαθήσουν, αλλά όχι και να επενδύσουν, υπάρχουν καλά νέα: οι πρώτες καταχωρίσεις αντικειμένων προς πώληση στην eBay είναι μια υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν. Επιπλέον, στην eBay διαθέτουμε πολλαπλά εργαλεία για την προώθηση των προϊόντων και τη δυνατότητα να φέρνουμε παραγγελίες από όλο τον κόσμο.

– Τι τύπου εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την eBay και πώς αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει στην εγχώρια και στις ξένες αγορές;
– Η πλατφόρμα μας μπορεί να προσαρμοσθεί στις ανάγκες οποιασδήποτε επιχείρησης, είτε πρόκειται για μια προσωπική επιχείρηση, είτε για οικογενειακή, είτε ακόμη και για μια επιχείρηση με πάνω από 100 εργαζομένους. Το κυριότερο πλεονέκτημα της πλατφόρμας μας είναι ότι σου επιτρέπει να εκθέτεις τα προϊόντα σου σε όλο τον κόσμο και να βρίσκεις καινούργιους πελάτες –ακόμη και στις πιο απίθανες τοποθεσίες– πολύ εύκολα. Απαιτεί απλώς μερικά κλικ. Η αγαπημένη μου ιστορία είναι αυτή που αφορά τον Στέλιο. Ο Στέλιος έβαλε προς πώληση στο eBay αξεσουάρ μοτοσικλέτας, τα οποία ήταν χρόνια στην αποθήκη του πατέρα του. Γρήγορα βρήκε αγοραστές ακόμη και από την Ιαπωνία! Αυτή η ιστορία σε κάνει να καταλάβεις ότι εάν δεν προσπαθήσεις να πουλήσεις σε διαφορετικές αγορές, δεν μπορείς καν να συνειδητοποιήσεις πού μπορεί να βρίσκεται ο υποψήφιος αγοραστής.

– Τι πρέπει να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να επωφεληθούν από τη συνεργασία τους με την eBay;
– Αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι επιχειρηματίες είναι να σκεφθούν προσεκτικά για τα προϊόντα τους. Πρέπει να έχεις πολύ ξεκάθαρη ιδέα για το ποια είναι η βασική χρησιμότητα των αντικειμένων σου, ποια είναι η ομάδα στην οποία απευθύνεσαι και γιατί οι αγοραστές να θέλουν να αγοράσουν από σένα ένα προϊόν και όχι από τον ανταγωνιστή σου. Και η επιλογή στην eBay είναι τεράστια, έχουμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο προϊόντα που πωλούνται στην πλατφόρμα. Το άλλο στοιχείο είναι ότι πρέπει να νοιάζεσαι για τους πελάτες σου. H eBay βασίζεται σε ένα σύστημα αξιολόγησης και επομένως όσο περισσότερους χαρούμενους πελάτες έχεις, τόσο περισσότερες νέες παραγγελίες θα λαμβάνεις.

– Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα και ειδικά για την eBay;
– Με 6,3 εκατομμύρια χρήστες Internet στην Ελλάδα, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να συνεχισθεί το 2018 όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Περίπου 3,5 εκατομμύρια άτομα πραγματοποιούν αγορές μέσω Διαδικτύου με συνολικό τζίρο 4,5-5 δισ. ευρώ, ενώ το 31% των Ελλήνων καταναλωτών έκανε μία στις δύο αγορές ηλεκτρονικά. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται σε ορισμένες κατηγορίες με ετήσιο ρυθμό 15% – 20%, κάτι που δείχνει τη μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει σε αυτόν τον κλάδο. Θέλουμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε το μερίδιό μας σε αυτή την ανθηρή αγορά.

– Σκέφτεστε να ιδρύσετε γραφείο στην Ελλάδα;
– Σήμερα δεν είναι αναγκαίο να έχουμε γραφείο στη χώρα για να αναπτύξουμε τη δραστηριότητά μας εδώ. Η ομάδα μας έχει ισχυρό δίκτυο συνεργατών σε όλη την περιοχή και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα το 2019 συνεργαζόμενοι με νέους και υφιστάμενους πωλητές της eBay οι οποίοι ενδιαφέρονται να τη συμβουλεύσουν για άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή