Το σχέδιο πώλησης ακινήτων της ELFE σε εξωπραγματικές τιμές στη ΔΕΠΑ

Το σχέδιο πώλησης ακινήτων της ELFE σε εξωπραγματικές τιμές στη ΔΕΠΑ

5' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεθόδευση που είχε ως στόχο την πώληση στη ΔΕΠΑ ακινήτων της ELFE πραγματικής αξίας 8,9 εκατ. ευρώ σε δεκαπλάσια τιμή προκειμένου να διαγραφούν αντίστοιχου ύψους χρέη, αποκαλύπτουν τα έγγραφα που παρουσιάζει η «Κ».

Αν και η ΔΕΠΑ είχε από το 2011 έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή που αποτιμούσε την αξία των συγκεκριμένων ακινήτων της ΕLFE σε λιγότερο από 9 εκατ. ευρώ, ο πρώην δ.σ. της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος εμφάνισε στη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2016 του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας άλλη μελέτη, που αποτιμούσε τα ακίνητα στο 10πλάσιο της πρώτης. Αυτό που παρέλειψε να πει στα μέλη του Δ.Σ. ήταν πως η δεύτερη μελέτη είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της ELFE και όχι της ΔΕΠΑ, όπως εξάλλου υποστήριζε και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προσφάτως.

Τα γεγονότα, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και τα στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στη σχετική δικογραφία, έχουν ως εξής:

• Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ της 25ης Οκτωβρίου 2016 ο κ. Κιτσάκος ενημερώνει ότι «υπάρχει επικοινωνία με τη διοίκηση της ELFE, η οποία επιμένει ότι μία συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ ΔΕΠΑ και ELFE για το θέμα των ακινήτων θα την άφηναν να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες που θα της επέτρεπαν τη μεταβίβαση προς τη ΔΕΠΑ των ακινήτων που έχουν συζητηθεί (τουλάχιστον αυτό του Καλοχωρίου) και κατέληξε ότι θα πρέπει σύντομα να ληφθούν αποφάσεις»!

• Πέντε μήνες μετά, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 17.03.2017 ο κ. Κιτσάκος επιμένει ότι «για την προώθηση τέτοιας συνολικής λύσης θα χρειαστεί η υπογραφή MoU μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕLFE συγκεκριμένης διάρκειας που θα επιτρέψει στην ΕLFE να επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση»!

• Στις 17 Μαρτίου 2016 ο αντιπρόεδρος της ELFE κ. Γεώργιος Γεωργάρας (στον οποίο έχει επίσης ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πλέον ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία με αυτουργό τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκο) στέλνει την ακόλουθη επιστολή στον κ. Κιτσάκο: «Σε συνέχεια της επιστολής μας της 17ης Φεβρουαρίου 2016, σας αποστέλλουμε συνημμένα την εκτίμηση αγοραίας αξίας ακινήτου ιδιοκτησίας ELFE SA στα Διαβατά της εταιρείας “Σαμαράς & Συνεργάτες”». Ωστόσο στις παραδοχές της εκτίμησης η εταιρεία «Σαμαράς & Συνεργάτες» αναφέρει «θεωρήσαμε ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας (ήρθε στα χέρια μας το παραχωρητήριο) είναι έγκυροι και ισχυροί και ότι το ακίνητο είναι ελεύθερο από κάθε είδους βάρος, υποθήκη, προσημείωση ή άλλο περιορισμό επαχθούς φύσεως». Επίσης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εκτίμηση, «εφόσον αλλάξουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις με τις οποίες παραχωρήθηκε το ακίνητο από το Ελληνικό Δημόσιο, είναι απαραίτητο να διενεργηθεί νέα εκτίμηση με το τότε ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς». Παραδέχεται δηλαδή η εταιρεία ότι το ακίνητο δεν ανήκει στην ELFE αλλά έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Περαιτέρω, το ακίνητο στα Διαβατά είναι πολλαπλώς βεβαρυμένο με υποθήκες και δεσμευμένο από την Αρχή για την καταπολέμηση «μαύρου» χρήματος.

• Ολα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ και έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, είναι γνωστά στον κ. Κιτσάκο, όταν στις 17 Μαρτίου ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο ότι η εξεύρεση συνολικής λύσης που διαπραγματεύεται περιλαμβάνει: «α) τη μεταβίβαση στη ΔΕΠΑ των οικοπέδων της ELFE Καλοχωρίου και Διαβατών (τμήματος έκτασης περίπου 95 στρεμμάτων ή του συνόλου της έκτασης 193 στρεμμάτων του τελευταίου, αναλόγως της αξίας που θα συνυπολογισθεί στη ρύθμιση, β) τη διαγραφή μέρους της οφειλής και γ) τη ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής σε δόσεις για διάστημα 24 μήνες». Ειδικά, σχετικά με τα ακίνητα αναφέρει ότι «έχουν ζητηθεί από τη ΔΕΠΑ και υπάρχουν οι εξής εκτιμήσεις/μελέτες: α) εκτιμήσεις (από την Αtticabank Propperties, την τεχνική εταιρεία “Σαμαράς & Συνεργάτες” και του γραφείου εκτιμητών FLEXICE) της συνολικής αξίας του οικοπέδου του Καλοχωρίου του τμήματος (95 στρεμμάτων) αυτού των Διαβατών που κυμαίνονται από 30-35 εκατ. ευρώ (εκτίμηση κλασικής εμπορικής αξιοποίησης) έως 60-70 εκατ. ευρώ (εκτίμηση ειδικού αγοραστή). Η συνολική εκτίμηση ειδικού αγοραστή θα μπορούσε ενδεχόμενα να φτάσει έως το ύψος των 86 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιζόταν όλη η έκταση του οικοπέδου στα Διαβατά (193 στρέμματα)…».

Το σχέδιο πώλησης ακινήτων της ELFE σε εξωπραγματικές τιμές στη ΔΕΠΑ-1

Η μελέτη και η απόρριψη

Εντύπωση προκαλεί ότι η μελέτη της τεχνικής εταιρείας «Σαμαρά» εμφανίζεται ως μελέτη που ζητήθηκε από τη ΔΕΠΑ, αλλά όμως εκπονήθηκε για λογαριασμό της ELFE. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αντίστοιχη μελέτη για τον «προσδιορισμό της εμπορικής αξίας των τριών ακινήτων ιδιοκτησίας της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων – Ελληνικά Λιπάσματα» που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της ΔΕΠΑ τον Μάιο του 2011 και τέθηκε υπόψη των μετόχων της ΔΕΠΑ, κατέληγε ότι «η εμπορική αξία του συνόλου των διερευνηθέντων παγίων της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας της εταιρίας, κατά την ημερομηνία της αποτίμησης, ανταποκρίνεται αντικειμενικά στο στρογγυλοποιημένο ποσό των 8.279.700,00 ευρώ, όπως επιμερίζεται στις επιμέρους κατηγορίες παγίων». Εξι χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2017, και παρά την καθίζηση των τιμών στην αγορά real estate, τα δεσμευμένα ακίνητα της ELFE αποτιμώνται με «ρήτρα ειδικού αγοραστή» σε τιμή που αγγίζει τα 90 εκατ. ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ απέρριψαν τελικά τις προτάσεις Κιτσάκου στην έκτακτη γενική συνέλευση του Ιουνίου 2017.

Στο τραπέζι η ανταλλαγή οικοπέδων με χρέος από το 2008

H ανταλλαγή οικοπέδων των λιπασμάτων Καρβάλης (ELFE) με χρέος που είχε δημιουργηθεί από απλήρωτη κατανάλωση αερίου, ήταν μια παλιά ιδέα που έλκει την καταγωγή της από το 2008, οπότε η λιπασματοβιομηχανία βρισκόταν ακόμα στα χέρια του κράτους, σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή της «Κ». Σε μία συνεδρίαση του Δ.Σ. στην οποία συμμετείχε η εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ αλλά και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ διαβάζουμε, «αποφασίσθηκε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των ανωτέρω, δηλαδή την πώληση των ακινήτων της εταιρείας εκτός Καβάλας…» αναφέρεται στο πρακτικό του Ιουνίου του 2008.

Εννέα χρόνια αργότερα, η οικονομική αστυνομία έχει μπει στα γραφεία της εταιρείας και έχει κατάσχει έγγραφα και σκληρούς δίσκους. Εφόσον τα Λιπάσματα προπληρώνουν την κατανάλωση αερίου σύμφωνα με τα πρακτικά του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ θα πρέπει έως τις 30/9/2017 να εξετασθεί η δυνατότητα βιώσιμης ρύθμισης του χρέους των Λιπασμάτων προς τη ΔΕΠΑ στην κατεύθυνση:

«…της δυνατότητας της ΕΛΦΕ να άρει όλους τους ως άνω περιορισμούς και βάρη στα ακίνητα της ΕΛΦΕ στα Διαβατά (σ.σ. δέσμευση της Αρχής για το ξέπλυμα του χρήματος και τραπεζικές υποθήκες με εγγύηση του Δημοσίου στα δάνεια) και στο Καλοχώρι (ή ενδεχομένως σε άλλα ακίνητα), ώστε να αγορασθεί από τη ΔΕΠΑ κατά συμψηφισμό μέρος της οφειλής (εννοείται ότι σε περίπτωση που αρθούν όλοι οι περιορισμοί η ΔΕΠΑ θα εξετάσει επικαίρως την εκτίμηση της αξίας αυτών και την ενδεχόμενη επιχειρηματική τους αξιοποίηση).

Της δυνατότητας (είτε κατά συμψηφισμό μέρους της οφειλής κατά τα ανωτέρω είτε για το σύνολο της οφειλής) επίτευξης μιας βιώσιμης και διαφανούς ρύθμισης με τη βοήθεια ελεγκτικής εταιρείας, υπό τον όρο ότι θα δύναται η ΔΕΠΑ να ορίσει έναν Chief Risk Officer (CRO), o οποίος θα παρακολουθεί και θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα έξοδα και τις χρηματορροές της ΕΛΦΕ τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ρύθμισης…» (συνεδρίαση 19.06.2017).

Από το ίδιο πρακτικό προκύπτει ότι η 27/2014 δέσμευση των ακινήτων της ΕΛΦΕ από τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τη δέσμευση των ακινήτων της ΕΛΦΕ που εκείνα και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος πρότεινε να ανταλλαγούν, δεν είχε κοινοποιηθεί στη ΔΕΠΑ αλλά προέκυψε από πρωτοβουλία υπαλλήλων της νομικής της υπηρεσίας, που ανακάλυψαν τις δεσμεύσεις αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή