Γαλλία: 130 συλλήψεις στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» – Μακρόν: Ντροπή σε όσους άσκησαν βία

Γαλλία: 130 συλλήψεις στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» – Μακρόν: Ντροπή σε όσους άσκησαν βία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κοινοποίηση του στο Twitter, o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε δριμεία κριτική στους διαδηλωτές που επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών στις χθεσινές κινητοποιήσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για τη βία στη Γαλλική Δημοκρατία. «Ντροπή σε όσους επιτέθηκαν» εναντίον των αστυνομικών, ανέφερε χαρακτηριστικά στην κοινοποίηση του. «Δεν υπάρχει χώρος για τη βία στη Γαλλική Δημοκρατία», προσέθεσε.

Γαλλία: 130 συλλήψεις στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» – Μακρόν: Ντροπή σε όσους άσκησαν βία-1

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών κινητοποιήσεων κατά της οικονομικής πολιτικής του Γάλλου προέδρου και της ανόδου των τιμών των καυσίμων, έλαβαν χώρα συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ στο Παρίσι, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 8.000 «κίτρινα γιλέκα». Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαφόρων πόλεων της χώρας χθες το μεσημέρι, αριθμός σημαντικά μικρότερος από τους 224.000 διαδηλωτές που «κιτρίνισαν» τη Γαλλία το προηγούμενο Σάββατο.

Γαλλία: 130 συλλήψεις στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» – Μακρόν: Ντροπή σε όσους άσκησαν βία-2

Με εξαίρεση το Παρίσι, στις περισσότερες πόλεις της χώρας, οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και εξελίχθηκαν χωρίς «παρατράγουδα». Στη γαλλική πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα τρέιλερ, το οποίο και εξερράγη, ενώ η αστυνομία έκανε ακόμη και χρήση πλαστικών σφαιρών, για να απωθήσει το πλήθος.

Γαλλία: 130 συλλήψεις στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» – Μακρόν: Ντροπή σε όσους άσκησαν βία-3

Η αστυνομία είχε τοποθετήσει μεταλλικούς φράχτες, για να προστατεύσει τους «πιθανούς στόχους» μίας μερίδας των διαδηλωτών, όπως το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο. Ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να «σπάσουν» τον αστυνομικό κλοιό, πετώντας πέτρες και στήνοντας οδοφράγματα. Από τις συγκρούσεις, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι το βράδυ, τραυματίστηκαν 19 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, η αστυνομία συνέλαβε κι έθεσε υπό κράτηση 130 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, οι 42 εκ των οποίων στο Παρίσι. Στο tweet του, ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε τις αστυνομικές δυνάμεις «για το σθένος και τον επαγγελματισμό τους», τονίζοντας ότι πρέπει να ντρέπονται όσοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, σε δημοσιογράφους και σε ανυποψίαστους πολίτες. Μάλιστα, ο Καστανέρ κατηγόρησε τους διαδηλωτές ως οπαδούς της αρχηγού του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λε Πεν, με την τελευταία να το κατηγορεί μέσω Twitter για κακοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή