Αποπομπή κ. Δημητρίου στα τέλη Νοεμβρίου

Αποπομπή κ. Δημητρίου στα τέλη Νοεμβρίου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο κεφάλαιο του χρονικού μιας προαναγγελθείσης αποπομπής θα γραφτεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στο Φανάρι: Από τις 27 ώς τις 29 Νοεμβρίου συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει στην αποπομπή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, μάλιστα, ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Βαρθολομαίος και ο Δημήτριος είχαν μυστική συνάντηση στη Γενεύη. Αγνωστο αν η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη –βρέθηκε στη Γενεύη για εκδήλωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών– προκειμένου να πείσει τον Αμερικής να υποβάλει την παραίτησή του για να μην τον αποπέμψει, ή αν η πρωτοβουλία ήταν του Δημητρίου για να πείσει τον Βαρθολομαίο να μην επιμείνει στην αποπομπή του. Θυμίζω ότι ο Πατριάρχης τον έχει καλέσει δύο φορές εν συνόδω να υποβάλει την παραίτησή του. Την πιο πρόσφατη, ο 90χρονος Δημήτριος είχε αρνηθεί με το εξής επιχείρημα: «Εχω πολλά ακόμη να προσφέρω»…

Η λεπτομέρεια είναι κρίσιμη. Αν ο Δημήτριος δεχθεί την πατριαρχική παράκληση να υποβάλει την παραίτησή του, τότε η έξοδος από την Αρχιεπισκοπή θα συνοδευθεί και από την «προαγωγή» του σε γεροντική μητρόπολη του οικουμενικού θρόνου. Αν επιμείνει και αποπεμφθεί, θα είναι απλά τέως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει δυστοκία ως προς την επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Εξ ου και φαντάζομαι ότι δεν είναι τυχαίο το περίεργο σχέδιο που έχουν βάλει μπροστά κάποιοι στο Πατριαρχείο. Αυτό περιλαμβάνει την απώθηση της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου σε διάστημα μεταγενέστερο και την εκλογή τοποτηρητή: ενός μητροπολίτη πουθα αναλάβει προσωρινά τα της διοίκησης και θα ρυθμίζει τα υπηρεσιακά ζητήματα. Πληροφορούμαι δε ότι το πρόσωπο έχει ήδη επιλεγεί. Είναι ο μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος. Φαντάζομαι ότι δεν είναι τυχαίο που εσχάτως ο ομογενειακός Τύπος διαφημίζει τις υψηλές διαχειριστικές του ικανότητες.

Ο σχεδιασμός έχει κάνει πυρ και μανία κορυφαία στελέχη της ομογένειας που θεωρούν ότι αν δεν εκλεγεί άμεσα ένας νέος Αρχιεπίσκοπος με όραμα και σχέδιο για να πάρει το τιμόνι, θα ενισχυθούν οι αποσχιστικές τάσεις που υπάρχουν ήδη στην Αμερική, θα μεγαλώσει η απόσταση της ομογένειας από την Εκκλησία και θα βγουν εκτός ελέγχου τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή