Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το νέο θερμό επεισόδιο Ουκρανίας – Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το νέο θερμό επεισόδιο Ουκρανίας – Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας μετά την κατάληψη χθες τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων στο στενό του Κερτς, ανάμεσα στην Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα,  από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Μόσχα, τα ουκρανικά πλοία είχαν εισέλθει παρανόμως στα ρωσικά χωρικά ύδατα ενώ σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι  Λαφρόφ, κατηγόρησε  το Κίεβο για «επικίνδυνες μεθόδους» στον Πορθμό Κερτς. Το Κίεβο κατήγγειλε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη» ενώ στο θερμό επεισόδιο, με την χρήση αληθινών πυρών, τραυματίστηκαν τρεις ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά την Ουκρανία.

Επιπλέον, oι ρωσικές αρχές απέκλεισαν το στενό, στα ανοικτά της Κριμαίας, περιοχής που έχει προσαρτήσει η Ρωσία για αρκετές ώρες, ενώ το πρωί της Δευτελρας  άνοιξαν ξανά το στενό του Κερτς για τη ναυσιπλοΐα.

Στο Κίεβο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Την απόφαση μένει να επικυρώσει η Βουλή της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αντρίι Παρουμπίγ, η ολομέλεια θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να εγκρίνει το μέτρο.

Για  τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως, μετά από αίτημα και των δύο χωρών.

Αντιδράσεις από ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκία

Η ΕΕ και το NATO απηύθυναν έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς, ενώ τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Οι εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζόφ δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει «η περιφρόνηση βασικών κανόνων της διεθνούς συνεργασίας», έκρινε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς (σ.σ. από τη Ρωσία) έγινε χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και αποτελεί νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας αυτής.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό του θαλάσσιου διαύλου προς την Αζοφική Θάλασσα. «Είναι σημαντικό να αρθεί ο αποκλεισμός», έγραψε στο Twitter ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, καλώντας την Ρωσία και την Ουκρανία να προχωρήσουν σε «αποκλιμάκωση».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το συμβάν στον Πορθμό Κερτς, που συνδέει την Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα.

«Ως παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζουμε ότι η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλεισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνεται έκκληση για αποφευχθούν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων μέσω της επιθετικής της συμπεριφοράς κατά των ουκρανικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα.

«Καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και καλούμε την ηγεσία της χώρας να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή