Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία – Διάταγμα για στρατιωτικό νόμο υπέγραψε ο Ποροσένκο (βίντεο)

Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία – Διάταγμα για στρατιωτικό νόμο υπέγραψε ο Ποροσένκο (βίντεο)

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στην Ουκρανία, μετά το τελευταίο θερμό επεισόδιο στο στενό του Κερτς και την κατάληψη χθες τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Ο Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ο οποίος θα έχει ισχύ 60 ημερών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ουκρανού προέδρου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, το διάταγμα θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει το προεδρικό διάταγμα αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Η Ρωσία συνέλαβε 24 Ουκρανούς ναύτες κατά το περιστατικό στον Πορθμό Κερτς

Η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στο ρωσικό προξενείο της βορειοανατολικής πόλης του Χάρκοβο στην Ουκρανία, καθώς διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και έκαψαν ελαστικά μπροστά από το κτίριο.

Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία – Διάταγμα για στρατιωτικό νόμο υπέγραψε ο Ποροσένκο (βίντεο)-1
Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία – Διάταγμα για στρατιωτικό νόμο υπέγραψε ο Ποροσένκο (βίντεο)-2

Ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μπροστά στο κτίριο του προξενείου της Ρωσίας στο Λβιβ, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων που κατόπιν κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτίριο της διπλωματικής αποστολής.

Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε επίσης μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων.

Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία – Διάταγμα για στρατιωτικό νόμο υπέγραψε ο Ποροσένκο (βίντεο)-3

Οι διαδηλωτές πέταξαν δεκάδες καπνογόνα στο κτίριο, αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε λάστιχα και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτίριο εμποδίστηκε από την αστυνομία.

Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία – Διάταγμα για στρατιωτικό νόμο υπέγραψε ο Ποροσένκο (βίντεο)-4
Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία – Διάταγμα για στρατιωτικό νόμο υπέγραψε ο Ποροσένκο (βίντεο)-5

Κρεμλίνο: Νόμιμη η κατάσχεση των ουκρανικών πολεμικών πλοίων

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η κατάληψη από τη Ρωσία τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της -προσαρτημένης από τη Ρωσία- Κριμαίας την Κυριακή συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτα επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνέπειες του συμβάντος μπορεί να επηρεάσουν μια σχεδιαζόμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αργεντινή αργότερα αυτό τον μήνα, ο Πεσκόφ είπε πως τα σχέδια για την πραγματοποίηση της συνάντησης εξακολουθούν να ισχύουν.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα το συμβάν στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την Κυριακή προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Ρωσία κατέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα με την Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να υπονομευτεί η κυριαρχία και η ασφάλεια της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, τραυματίστηκαν τρεις Ουκρανοί ναύτες, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο τραυματίστηκαν έξι Ουκρανοί.

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη».

Το στενό του Κερτς, η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

ΕΕ – ΝΑΤΟ: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αυστηρό ύφος προς τη Ρωσία

Η ΕΕ και το NATO απηύθυναν έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στο στενό του Κερτς και καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της.

«Οι εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζόφ δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει «η περιφρόνηση βασικών κανόνων της διεθνούς συνεργασίας», έκρινε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς (σ.σ. από τη Ρωσία) έγινε χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και αποτελεί νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας αυτής.

Η ΕΕ «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Το NATO από την πλευρά του απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» ώστε να υπάρξει «αποκλιμάκωση», μέσω μιας εκπροσώπου του.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού τόνισε ότι «υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα» και προέτρεψε «τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή