Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου διάρκειας 30 ημερών

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου διάρκειας 30 ημερών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν αργά σήμερα την πρόταση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία.

Επίσης ψήφισαν για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Η ψηφοφορία ήρθε έπειτα από τη σύλληψη τριών Ουκρανικών πλοίων από την Ρωσία την Κυριακή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου δεν έχει καμία επιρροή στη συνεργασία του Ταμείου με την Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίτερα σήμερα, δήλωσε πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη (28/11) αλλά είπε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Aς σημειωθεί πως η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος σημείωσε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, ωστόσο η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία

Επιπροσθέτως σημειώθηκαν επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία. Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στο ρωσικό προξενείο της βορειοανατολικής πόλης του Χάρκοβο στην Ουκρανία, καθώς διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και έκαψαν ελαστικά μπροστά από το κτίριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή