Δυνατό ξεκίνημα, αναιμικό φινάλε στο Χρηματιστήριο

Δυνατό ξεκίνημα, αναιμικό φινάλε στο Χρηματιστήριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι αναλυτές να προέβλεπαν ότι η συμφωνία Eurobank – Grivalia μπορεί να αποτελούσε ένα θετικό «σοκ» για το σύνολο της αγοράς και θα «ξύπναγε» τα «αντανακλαστικά» του τραπεζικού κλάδου, ωστόσο το Χρηματιστήριο αποδείχθηκε πολύ αδύναμο και πολύ ρηχό για να κρατήσει την αρχική ευφορία που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη έως και το +2,72%, με τους αγοραστές να… μένουν από καύσιμα και τους πωλητές να επιστρέφουν στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης. Τελικά, ίσως και να έπαιξε ρόλο το λάθος timing του deal, αφού ήρθε σε μια εβδομάδα κατά την οποία αναμένεται να κορυφωθούν (κυρίως την Παρασκευή) οι εκροές από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές –και ειδικά τις Eurobank, Πειραιώς και Εθνική– λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της ΜSCI, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 603,43 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,25%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,72%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 430,67 μονάδες (από +11,57% που είχε φτάσει στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,62 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε πως η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο +4,31% ενώ στο άνοιγμα είχε φτάσει το +24,89% και η Grivalia στο +6,28%, με υψηλό στο +15,20%.

«Την Παρασκευή αρκετά funds κλείνουν τα βιβλία τους για τη χρονιά, με τον Δεκέμβριο συνήθως να είναι εν μέρει “ελληνική υπόθεση”», σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Η 30ή του μήνα έχει τη σημασία της, μιας και έπειτα από αλλαγές σταθμίσεων λόγω αλλαγών σε δείκτες, γίνονται μεγάλοι όγκοι και ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση», προσθέτει.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει, παρέα μας πλέον έχουμε και τις ξένες αγορές, με τους Αμερικανούς να κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να γυρίσουν ύστερα από χρόνια σε bear market. Η ελληνική αγορά κατάφερε μέσα στην πολυετή κρίση να χάσει το πολύ σημαντικό bull market της τελευταίας δεκαετίας. Η οικονομία συνεχίζει να πασχίζει ώστε να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς επιτυχία, ενώ συνεχίζει να υπάρχει «λειψυδρία» από ξένες επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη. Μια λύση στο πρόβλημα του τραπεζικού κλάδου μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα, ενώ έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, μόνο οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν την ψυχολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή