Οι προσδοκίες για λύση στην Ιταλία έφεραν κέρδη

Οι προσδοκίες για λύση στην Ιταλία έφεραν κέρδη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και οι προσδοκίες πως θα βρεθεί μια λύση για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας οδήγησαν χθες σε θετικό έδαφος τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 εμφάνισε χθες άνοδο της τάξεως του 1,2%, ενώ ο δείκτης FTSE Mib αναρριχήθηκε 2,8%. Αναλυτικότερα, οι μετοχές στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο ενισχύθηκαν κατά 4,8% και στον ευρωπαϊκό κατά 2,9%. Οι ελπίδες για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες αποκλιμάκωσαν, επίσης, τις πιέσεις στην αγορά των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών μειώθηκαν από το 3,415% την περασμένη Παρασκευή στο 3,265% χθες και αυτές των 2ετών ομολόγων διολίσθησαν από το 0,971% στο 0,825%, αντίστοιχα.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, και τις Βρυξέλλες έδωσε ώθηση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με άνοδο 1,2%. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, η κ. Μέι πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του βρετανικού Κοινοβουλίου για να επικυρωθεί η συμφωνία, γεγονός που σημαίνει πως εξακολουθεί να επικρατεί ακόμη αβεβαιότητα για τη μετά Brexit εποχή. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax έκλεισε με άνοδο 1,45% και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι σημείωσε κέρδη 0,97%.

Αξιόλογη άνοδος σημειώθηκε, επίσης, στη Wall Street. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν χθες κέρδη άνω του 1,3% λίγο πριν από το κλείσιμο, ύστερα από δυο εβδομάδες με μεγάλες απώλειες. Η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε θετικό πρόσημο τον ενεργειακό κλάδο, ενώ η μετοχή του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon αναρριχήθηκε 3,4%. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης S&P 500 έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με αθροιστικές απώλειες της τάξεως του 10,2% από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί στις 20 Σεπτεμβρίου. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors ενισχύθηκε κατά 6% αφού η διοίκηση ανακοίνωσε πως θα μειώσει την παραγωγή των μοντέλων με τις χαμηλότερες πωλήσεις.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη τη ματιά τους στη σύνοδο κορυφής του G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας στο Μπουένος Αϊρες. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο σινοαμερικανικός πόλεμος και η αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή