Εικόνες χάους στην Αργεντινή για τον δεύτερο τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες

Εικόνες χάους στην Αργεντινή για τον δεύτερο τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για την τέλεση του επαναληπτικού τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες, της Ρίβερ Πλέιτ με την Μπόκα Τζούνιορς, δηλαδή, ο τόπος, ο χώρος και οι συνθήκες (με φιλάθλους ή χωρίς), μετά τη θλιβερή κατάσταση του Σαββατοκύριακου και την επίθεση στο πούλμαν της Μπόκα, τον τραυματισμό παικτών της και τη διπλή αναβολή του δεύτερου τελικού παρά τις διεθνείς πιέσεις: κυριολεκτικώς όπου φτωχός και η μοίρα του.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η απαξίωση ενός τελικού, που στην Αργεντινή είχε χαρακτηριστεί ο «τελικός του αιώνα», αφού έφερνε αντιμέτωπες σε ηπειρωτικό επίπεδο τις δημοφιλέστερες ομάδες της Αργεντινής. «Από μέγα κλάσικο σε μέγα σκάνδαλο», σχολίαζαν χθες τα αργεντίνικα μέσα ενημέρωσης.

Μπορεί το παρατσούκλι της Ρίβερ Πλέιτ να είναι «μιγιονάριος», δηλαδή εκατομμυριούχοι, όμως η οικονομική κρίση που σοβεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα του τανγκό και του Ντιέγκο Μαραντόνα και έχει εξαθλιώσει τον πληθυσμό του Μπουένος Αϊρες και της Αργεντινής εν γένει, έχει βγάλει τον χειρότερο εαυτό των οπαδών της ομάδας που ήταν ένα βήμα από την κατάκτηση του τροπαίου που αντιστοιχεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ετσι, όταν κινήθηκε το πούλμαν της αποστολής των «χενέισες» προς το «Μονουμεντάλ», την έδρα της Ρίβερ, το απόγευμα του Σαββάτου για τη ρεβάνς του 2-2 στο «Λα Μπομπονέρα» 13 μέρες νωρίτερα, η ανεπαρκής αστυνομική φύλαξη επέτρεψε σε δεκάδες οπαδούς να προσεγγίσουν το όχημα και να πετάξουν εναντίον του κάθε λογής αντικείμενα, όπως μπουκάλια, πέτρες κ.λπ. Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός κάποιων ποδοσφαιριστών της Μπόκα, δύο εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, καθώς και συνοδών του συλλόγου. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις των οπαδών με την αστυνομία, θλιβερές εικόνες επιτήδειων που εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση για να διαρρήξουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, και το κωμικοτραγικό σκηνικό του μικρού κοριτσιού που ήταν ζωσμένο με βεγγαλικά ώστε να τα περάσει στο γήπεδο, καθώς εθεωρείτο υπεράνω υποψίας… Εκεί τουλάχιστον η αστυνομία έκανε τη δουλειά της κι η μητέρα του κοριτσιού, που το συνόδευε, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. Την πλευρά της Μπόκα εξόργισε ιδιαιτέρως η στάση της συνομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) που επέμενε να γίνει το παιχνίδι παρά τους τραυματισμούς το ίδιο απόγευμα, και κατόπιν το απόγευμα της Κυριακής, με την Μπόκα τελικά να απειλεί ότι θα κατέφευγε σε διεθνή δικαστήρια. Η CONMEBOL φέρεται μάλιστα να είχε και τη στήριξη της FIFA, με πιέσεις από τον ίδιο τον πρόεδρο Τζάνι Ινφαντίνο.

«Αφού η Ρίβερ έχει τόση δύναμη μέσα στην CONMEBOL ας της απονεμηθεί αμέσως το τρόπαιο» είπε οργισμένος ο Κάρλος Τέβες, που έχει επιστρέψει στην Μπόκα για να κλείσει εκεί την καριέρα του. «Αν αυτά γίνονταν έξω από το «Λα Μπομπονέρα», η Ρίβερ θα είχε ήδη ανακηρυχθεί νικήτρια», πρόσθεσε μπροστά στις κάμερες με οργή. Οπως μετέδιδαν χθες το βράδυ τα μέσα ενημέρωσης στην Αργεντινή, η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του τελικού είναι η 8η Δεκεμβρίου, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει η μεταφορά του δεύτερου τελικού στο Μαϊάμι, δηλαδή στις ΗΠΑ, ακόμη και η διεξαγωγή του στο Αμπου Ντάμπι στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή