Υπάρχουν ακόμα εμπόδια για να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό, λέει η Lamda

Υπάρχουν ακόμα εμπόδια για να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό, λέει η Lamda

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν λυθεί ακόμα όλες οι εκκρεμότητες για να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό, διαμηνύει η Lamda Development. Η τελευταία είναι ιδιαιτέρως προσεκτική στις κινήσεις της, προσγειώνοντας τις προσδοκίες που καλλιέργησαν κυβερνητικά στελέχη ότι τα έργα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή.

Οι δηλώσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με την εταιρεία «οι τοποθετήσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη γενικότερη νομοθεσία, αλλά ούτε και τις συμβατικές προβλέψεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις συμβάσεις μεταξύ εταιρείας και Δημοσίου».

Η Lamda Development στη χθεσινή ανακοίνωσή της, δεν εξειδικεύει τις εκκρεμότητες, αλλά σίγουρα σε αυτές περιλαμβάνεται η διάθεση μιας άδειας λειτουργίας καζίνο στο Ελληνικό. Επίσης, περιλαμβάνεται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) που θα εγκρίνουν τις πολεοδομικές μελέτες και στην ουσία θα αποτελέσουν τις πολεοδομικές άδειες. Τέλος, σε εκκρεμότητα παρέμενε πριν από λίγες εβδομάδες και η εκκένωση του ακινήτου από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που βρίσκονται εγκατεστημένοι και λειτουργούν είτε νόμιμα είτε παράνομα στο ακίνητο.

Η εταιρεία αναφέρει ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχαν τουλάχιστον εννέα σημαντικές εκκρεμότητες-αιρέσεις προτού ξεκινήσει η αξιοποίηση του ακινήτου.

Μεταξύ αυτών, να έχουν ωριμάσει δικαστικά οι προσφυγές όλων όσοι αντιτίθενται στο έργο.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ζητεί να έχουν εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας όλες οι απορριπτικές αποφάσεις επί συγκεκριμένων αιτήσεων ακύρωσης, που εκκρεμούσαν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού για το Ελληνικό και στρέφονταν κατά των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) που οδήγησαν στη διενέργεια του διαγωνισμού.

Επίσης, ζητεί να μην υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις ακύρωσης οποιασδήποτε διοικητικής πράξης που σχετίζεται είτε με την έκδοση των ΚΥΑ, είτε με τη διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών, αλλά και τη μεταβίβαση στην Ελληνικό Α.Ε. των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του ακινήτου.

Η αίρεση σχετικά με τη διανομή του δικαιώματος αποτελεί, σύμφωνα με την εταιρεία, ένα από τα δύο βήματα για την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του ακινήτου, το οποίο σήμερα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο με την Ελληνικό Α.Ε. να έχει μόνο το δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσής του.

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, το Δημόσιο έχει αναλάβει να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου του μητροπολιτικού πόλου (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας), προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει διανομή μεταξύ των εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή