ΚΟΣΜΟΣ

Εμμένει προς το παρόν στο στόχο για το έλλειμμα η Ιταλία, εν αναμονή της τεχνικής ανάλυσης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ιταλία, Οικονομία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ιταλική κυβέρνηση εμμένει στους κυριότερους στόχους του προϋπολογισμού για το 2019 εν αναμονή της πλήρους τεχνικής ανάλυσης του κόστους των κυριότερων μέτρων για τις δαπάνες, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει τελικά τον στόχο της για το έλλειμμα.

Η εν λόγω αποφάση ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε με τους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο τη Δευτέρα, όπου τέθηκε επί τάπητος το χρηματοδοτικό πακέτο, ενόψει των πειθαρχικών ενεργειών που ενδέχεται να λάβουν οι Βρυξέλλες, σε περίπτωση που η Ρώμη δεν αναθεωρήσει τα σχέδια της.

«Οι στόχοι που είχαν ήδη καθοριστεί, επιβεβαιώνονται», αναφέρεται στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι τρεις άνδρες. «Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμφωνήσαμε να περιμένουμε την τεχνική ανάλυση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων που έχουν τον σημαντικότερο κοινωνικό αντίκτυπο για να ποσοτικοποιήσουμε με ακρίβεια το κόστος», προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, οι τρεις άνδρες επεσήμαναν ότι τυχόν πρόσθετα κεφάλαια που προκύπτουν από την αναθεώρηση του κόστους θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την τόνωση των επενδύσεων.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι η πιθανότητα μείωσης του στόχου για το έλλειμμα του 2019 παρέμεινε στο τραπέζι, ενώ νωρίτερα τη Δευτέρα, υπήρξε η ενημέρωση ότι ο συνασπισμός μπορεί να μειώσει το στόχο του ελλείμματος του επόμενου έτους σε μόλις 2% του ΑΕΠ από το 2,4% που προβλέπεται σήμερα, προκειμένου να αποφευχθεί η πειθαρχική ενέργεια από τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα πρώτο βήμα την περασμένη εβδομάδα για να «πειθαρχήσει» την Ιταλία για το σχέδιο προϋπολογισμού που αρνήθηκε να αλλάξει, με αποτέλεσμα να θορυβηθεί η ευρωζώνη για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ