Θάνατοι από ιατρικές συσκευές

Θάνατοι από ιατρικές συσκευές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασθενείς σε όλον τον κόσμο υποφέρουν από πόνους και πολλοί έχουν πεθάνει συνεπεία ελαττωματικών ιατρικών συσκευών που βρέθηκαν στην αγορά εξαιτίας ενός συστήματος όπου οι κανονισμοί είναι κακοί, οι κανόνες των εξετάσεων εύκαμπτοι και υπάρχει ελλειμματική διαφάνεια, όπως αποδεικνύεται από μεγάλη έρευνα.

Βηματοδότες, τεχνητά ισχία, αντισυλληπτικά και εμφυτεύματα στήθους συγκαταλέγονται μεταξύ των συσκευών που έχουν προκαλέσει τραυματισμούς και έχουν καταλήξει είτε στον θάνατο των ασθενών είτε σε πολλαπλά χειρουργεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα εμφυτεύματα δεν είχαν δοκιμαστεί σε ασθενείς προτού βρεθούν στην αγορά.

Στη Βρετανία μόνο, οι αρμόδιοι φορείς έχουν λάβει 62.000 ειδοποιήσεις που σχετίζονται με ελαττωματικές ιατρικές συσκευές ανάμεσα στο 2015 και το 2018. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων υπήρχαν πολύ σοβαρές συνέπειες για τον ασθενή και 1.004 από αυτές κατέληξαν σε θάνατο.

Στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συγκέντρωσε 5,4 εκατομμύρια ειδοποιήσεις για την κακή λειτουργία ιατρικών συσκευών κατά την περασμένη δεκαετία, κάποιες από τις οποίες από κατασκευαστές που κατέγραψαν προβλήματα σε άλλα σημεία του κόσμου. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και 1,7 εκατομμύριο αναφορές τραυματισμών και περίπου 83.000 θάνατοι. Σε μισό εκατομμύριο περιπτώσεις είχε γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της ιατρικής συσκευής.

Οι αριθμοί αυτοί προέρχονται από έρευνα 252 δημοσιογράφων από 59 μέσα μαζικής ενημέρωσης από 36 κράτη, οι οποίοι εντόπισαν τα προβλήματα στην παγκόσμια βιομηχανία των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανάμεσα στα προβλήματα που παρουσιάζονται συνήθως συγκαταλέγονται υλικά αντικατάστασης του ισχίου και κολπικά πλέγματα τα οποία πωλούνται σε νοσοκομεία χωρίς να έχουν περάσει από κλινικές μελέτες. Βηματοδότες που δεν λειτουργούσαν καλά και οι κατασκευαστές γνώριζαν τα προβλήματα. Αντικαταστάσεις των μεσοσπονδυλίων δίσκων που αργότερα διαλύθηκαν ή μετακινήθηκαν μέσα στο σώμα του ασθενούς. Επιπλοκές με τα πλέγματα κήλης που εξανάγκασαν έναν από τους καλύτερους αθλητές της Βρετανίας να εγκαταλείψει τον αθλητισμό. Σε ασθενείς στην Αυστραλία εμφυτεύθηκαν συσκευές που οι αρμόδιοι φορείς ενέκριναν με το σκεπτικό ότι είχαν πάρει έγκριση στην Ευρώπη. Τα συμπεράσματα της έρευνας προκαλούν ανησυχία σχετικά με το επίπεδο των ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται οι συσκευές προτού και αφότου βρεθούν στην αγορά. Πληροφορίες για τα προβλήματα των συσκευών σε πολλά κράτη συγκαλύπτονται, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ασθενείς να ερευνήσουν τις διαδικασίες που τους προτείνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή