Φόβοι ότι το 2018 θα κλείσει με απώλειες για τις αγορές

Φόβοι ότι το 2018 θα κλείσει με απώλειες για τις αγορές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων με πρωταγωνιστή το πετρέλαιο υποχωρούν ταυτόχρονα, ενισχύοντας φόβους για ένα άδοξο τέλος του δεκαετούς ράλι στη Wall Street. Είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν ετήσιες απώλειες στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά μετά μια 25ετία, αναφέρει ο επενδυτικός κολοσσός της BlackRock σε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Αυτό δεν σημαίνει πως η αγορά θα καταγράψει απώλειες πάνω από 20% όπως είχε συμβεί στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οικονομικοί αναλυτές αναρωτιούνται, ωστόσο, έως ποιο βαθμό οι αγορές θα εξακολουθούν να υποχωρούν, επηρεαζόμενες από διάφορους παράγοντες που παίζουν αρνητικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και πρόσφατα στην Ευρωζώνη, η διαμάχη ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, το επικείμενο Brexit και η αβεβαιότητα για την ανεπάρκεια ή μη στην παγκόσμια προσφορά του πετρελαίου, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν ένα απαισιόδοξο κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η αγωνία των επενδυτών εντείνεται διότι οι κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πορεύονται προς μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχωράει σε αυξήσεις των επιτοκίων, που σημαίνει πως ακριβαίνει το κόστος δανεισμού σε δολάρια. Η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα τέλη του έτους, απομακρύνοντας ένα δίχτυ ασφαλείας που είχαν συνηθίσει να έχουν οι αγορές εδώ και μια τριετία.

Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 έχασαν όλα τα κέρδη που είχαν σημειωθεί από τις αρχές του 2018, υποχωρώντας πάνω από 2,2% από τον Ιανουάριο μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν, επίσης, από την απότομη προσγείωση των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ, λόγω φόβων για χαμηλότερη κερδοφορία της Apple στο μέλλον και της πιθανότητας νέων, αυστηρότερων κανόνων για τον ευρύτερο κλάδο τεχνολογίας. Ετήσιες απώλειες σχεδόν 9% έχει παρουσιάσει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, με τον δείκτη Dax στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να υποχωρεί κατά 13% μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο έχουν υποχωρήσει πάνω από 14% και σχεδόν 9%, αντίστοιχα, από τις αρχές του έτους. Τέλος, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για τους κινδύνους που κρύβει το εταιρικό χρέος των ΗΠΑ, το οποίο αυξήθηκε απότομα από σχεδόν 4,9 τρισ. δολάρια το 2007 στα 9,1 δισ. δολάρια στο διάστημα του 2018. Προς το παρόν, η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη αλλά ενδεχομένως να οξυνθεί μέσα σε 12 ή 18 μήνες, προειδοποίησε η Fitch. Ηδη, οι τριμηνιαίες ζημίες της General Electric έχουν οδηγήσει τις τιμές των ομολόγων στα επίπεδα των ομολόγων σκουπιδιών (junk).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή