Βασικός μέτοχος με 32,9% αναδεικνύεται στη νέα τράπεζα ο Πρεμ Γουάτσα

Βασικός μέτοχος με 32,9% αναδεικνύεται στη νέα τράπεζα ο Πρεμ Γουάτσα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eurobank, με ποσοστό κοντά στο 33%, αναδεικνύεται η Fairfax (Financial Holdings Limited – FFH), του Καναδού επιχειρηματία Πρεμ Γουάτσα, που εμφανίζεται ως φανατικός υποστηρικτής της Ελλάδας. Σήμερα η Fairfax κατέχει το 18,23% και το 51,43% του μετοχικού κεφαλαίου των Eurobank και Grivalia, αντίστοιχα, και μετά τη συγχώνευση των δύο ομίλων το ποσοστό συμμετοχής της στη νέα τράπεζα θα διαμορφωθεί στο 32,93% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Με την κίνηση αυτή, ο κ. Γουάτσα ενίσχυσε τη θέση του στον όμιλο της Eurobank, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο απομείωσης της μετοχικής του θέσης σε περίπτωση που θα χρειαζόταν κρατική στήριξη.

Η πρωτοβουλία του είναι, επίσης, συνεπής με την άποψη που έχει διατυπώσει παλαιότερα σε συνέντευξη στην «Κ», (31/1/2016) όπου είχε επισημάνει ότι «ο τραπεζικός τομέας έχει τεράστιες δυνατότητες. Καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία, θα ανακάμπτουν επίσης και οι τράπεζες», είχε τονίσει ο κ. Γουάτσα, συμπληρώνοντας ότι «ένας από τους τομείς της οικονομίας που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες είναι ο τομέας των ακινήτων». Στην ίδια συνέντευξη είχε επισημάνει ότι «υπάρχουν τόσο πολλές ευκαιρίες για την Ελλάδα, αρκεί να είναι ανοιχτή προς τους επενδυτές, ώστε αυτοί να έρθουν και να προσφέρουν απασχόληση και ευκαιρίες στους Ελληνες».

Στην άποψη αυτή επέμεινε και χθες σε δηλώσεις στο πρακτορείο Bloomberg με αφορμή τη συγχώνευση των δύο ομίλων, στους οποίους ο Καναδός επενδυτής, που θεωρείται γκουρού των επενδύσεων, απέκτησε μεγάλα μερίδια τα τελευταία πέντε χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι ζημίες που έχει υποστεί από τις επενδύσεις του στον τραπεζικό κλάδο από το 2014 ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ο κ. Πρεμ Γουάτσα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα έρθει σύντομα. «Εχουμε τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα. Αγοράσαμε μετοχές όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, τοποθετούμε κεφάλαια τώρα μέσω της Grivalia. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή τράπεζα», δήλωσε ο κ. Γουάτσα, σημειώνοντας ότι μετά τη μείωση των κόκκινων δανείων η τράπεζα θα είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη και σε εξαιρετική θέση να εξυπηρετήσει τους Ελληνες πελάτες της και την ελληνική οικονομία. «Αυτά που πέρασε η Ελλάδα ήταν μια μοναδική κατάσταση. Οταν μια χώρα χάνει το 25% του ΑΕΠ της είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να πάει καλά. Χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, χρειάζονται εισροές κεφαλαίων. Ομως όλα αυτά είναι παρελθόν», τόνισε ο Καναδός επενδυτής.

O κ. Πρεμ Γουάτσα έγινε γνωστός όταν επένδυσε αρχικά το 2013 στη Eurobank. Λίγο αργότερα συμφώνησε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της τότε Eurobank Properties, θυγατρικής εταιρείας ακινήτων της Eurobank, η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Grivalia Properties. Παράλληλα, η Fairfax αύξησε τη συμμετοχή της στον όμιλο Μυτιληναίου από περίπου 1% σε 5,02% και έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου. Το 2014 η Fairfax αγόρασε την Praktiker Hellas. H Fairfax συμμετείχε και στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, το 2015, αυξάνοντας το ποσοστό της στην τράπεζα στο 17%. Το 2016 αγόρασε το 80% της εταιρείας ασφάλισης Eurolife.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή