Ερωτήματα για τις φθορές στις πυραμίδες με την ΠΓΔΜ

Ερωτήματα για τις φθορές στις πυραμίδες με την ΠΓΔΜ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων από τις αρμόδιες αρχές εγείρει η πρόκληση φθορών σε πυραμίδες που σημαίνουν τα όρια ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ στον νόμο Φλώρινας. Οι φθορές έχουν καταγραφεί σε ένα μήκος 12 χιλιομέτρων από την πυραμίδα 132 έως την πυραμίδα 147 και ήδη συγκροτήθηκε μεικτή Επιτροπή Ελλάδας και ΠΓΔΜ (με εκπροσώπους των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εσωτερικών) για τη διερεύνηση του περιστατικού. Κατά πάσα πιθανότητα, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ώς τώρα, δράστες οι οποίοι παραμένουν άγνωστοι, προκάλεσαν φθορές σε πυραμίδες (ή αφαίρεσαν εντελώς κάποιες άλλες) που οριοθετούν τα σύνορα των δύο χωρών στο ύψος της Αχλάδας έως τον Μεσόκαμπο Φλώρινας, και μετά τις εγκατέλειψαν.

Από την Αθήνα έχει γίνει γνωστό ότι οι συγκεκριμένες πυραμίδες απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από ελληνικό φυλάκιο και η συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, καθιστά υπεύθυνες τις Αρχές των Σκοπίων. Παρ’ όλα αυτά, στο συγκεκριμένο σημείο πραγματοποιούνται περιοδικοί έλεγχοι και από τις ελληνικές αρχές. Αν και τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα, υπάρχει ανησυχία μήπως το συγκεκριμένο περιστατικό έχει ενθαρρυνθεί από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο μέτωπο της ίδιας της συμφωνίας, πάντως, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει στη δεύτερη ψηφοφορία που απαιτείται ώστε να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση που αποτελεί προαπαιτούμενο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Ζάεφ εκτίμησε, χθες, ότι οι οκτώ βουλευτές του VMRO-DPMNE οι οποίοι στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών στην πρώτη ψηφοφορία θα συνεχίσουν σε αυτή την πορεία, παρά τις ενστάσεις που εκφράζουν για τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος στελεχών του κόμματός τους. Αύριο, θα συνεδριάσει στη Βουλή της ΠΓΔΜ για πρώτη φορά η κοινοβουλευτική επιτροπή συμφιλίωσης, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία βασισμένη στις προτάσεις που έκαναν οι οκτώ βουλευτές του VMRO, αμέσως μετά την απόφασή τους να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή