Φαρμακοποιοί κατά πώλησης βιταμινών από γυμναστήρια

Φαρμακοποιοί κατά πώλησης βιταμινών από γυμναστήρια

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση απόσυρση διάταξης νόμου που επιτρέπει στα γυμναστήρια να πωλούν βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής ζητεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Προς το παρόν, τα σκευάσματα αυτά επιτρέπεται να πωλούνται μόνον από τα φαρμακεία και από τα σούπερ μάρκετ. Η διάταξη που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των φαρμακοποιών περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (www.opengov.gr) από την περασμένη Παρασκευή. Οπως αναφέρει η διάταξη, «τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να πωλούν στα μέλη τους βιταμίνες, σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που έχουν εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Γ5α/53625/10.09.2017 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υγείας». Ωστόσο, στην ίδια υπουργική απόφαση που επικαλείται η προτεινόμενη διάταξη, αναφέρεται ρητά ότι η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τα οποία μπορούν να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», η θέση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να παραμείνουν ως χώροι πώλησης αυτοί που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση.

Ο ΠΦΣ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σε έντονο ύφος προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ Ιωάννη Μαλέμη, ενώ το Δ.Σ. του συλλόγου συνεδριάζει εκτάκτως αύριο για το θέμα αυτό.

Οπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, «λίγες μόνο ημέρες μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου παράνομης διακίνησης αναβολικών στο οποίο ενέχονται “αθλητές” body building, έρχεται σχέδιο νόμου που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής σε γυμναστήρια». «Η αδιανόητη αυτή διάταξη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλουμένων και των εφήβων, αφού η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών θα γίνεται χωρίς τη συμβουλή, την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας, με σκοπό μόνο το κέρδος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή