Μπουτάρης ο αυθεντικός

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα λείψει ο Γιάννης Μπουτάρης από την ελληνική πολιτική. Πέρα από ιδεολογίες –δεν είναι εύκολο να τον αιχμαλωτίσει κανείς στο ένα ή το άλλο πολιτικό στρατόπεδο– ήταν από τους λίγους, τους ελάχιστους, πολιτικούς που τολμούσαν να πουν αλήθειες. Οσο δυσάρεστες και αν ήταν. Ελεγε αυτά που πίστευε, ακόμη και αν δεν ηχούσαν ευχάριστα, όχι μόνο στους λίγους –αυτό είναι εύκολο, το κάνουν όλοι– αλλά και στους πολλούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η προσωπικότητά του συσπείρωσε ευρύτερες δυνάμεις, ακόμη και αντίπαλες παρατάξεις. Δεν είναι θέμα πολιτικών καταβολών ή κομματικών συσχετισμών. Είναι θέμα προσωπικότητας, και αρχών όπως η ευθύτητα και η ειλικρίνεια, οι οποίες σπανίζουν παρότι η Ελλάδα τις έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Και όταν τις βλέπεις, σε εντυπωσιάζουν. Δεν θα έπρεπε, αλλά στη σημερινή κυνική καθημερινότητα, που χάνεται η κοινή λογική και βασιλεύει ο λαϊκισμός, προβάλλουν ως αχτίδα ελπίδας.

Ο Μπουτάρης δεν λειτουργούσε με το άγχος της επανεκλογής. Είχε την πολυτέλεια της αυτονομίας και την ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού. Οι πολίτες, όχι μόνο οι δημότες της Θεσσαλονίκης, έπαιρναν αυτό που έβλεπαν. Αρεσε, δεν άρεσε, αυτός ήταν. Δεν υπολόγιζε το κόστος. Ηταν αυθεντικός, πράγμα σπάνιο, όχι μόνο για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Για τους περισσότερους η διασφάλιση της πολιτικής επιβίωσης γεννάει περιορισμούς. Οπως σημείωνε πρόσφατα, με μιαν αίσθηση ενοχής, συντηρητικός παράγοντας της Βόρειας Ελλάδας αναφερόμενος στη στάση του στο Σκοπιανό, «δυστυχώς, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, θα ήταν αυτοκτονία».

Ο δήμαρχος είχε άποψη. Για όλα. Για τα μεγάλα, και τα ευαίσθητα. Για τους Τούρκους, για τους Εβραίους, για την ΠΓΔΜ. Δεν έχει σημασία εάν είχε δίκιο –στις περισσότερες περιπτώσεις, είχε– αλλά αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν ότι δεν ακολουθούσε την πεπατημένη των συμβατικών πολιτικών. Δεν ενεργούσε βάσει υπολογισμών.

Επιχειρηματίας, όχι επαγγελματίας πολιτικός, ενεργός πολίτης χωρίς κομματική ταμπέλα, ένας ανοιχτόμυαλος κοσμοπολίτης που έκανε και λάθη, αλλά αντιστάθηκε όσο λίγοι στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία, ο Μπουτάρης, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο άνοιξε πόρτες και έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στην αναγέννηση της Θεσσαλονίκης. Θα λείψουν η κοινή λογική του, ο αυθορμητισμός του, η νεανική του αύρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή