Σε προεκλογικό φόντο η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

Σε προεκλογικό φόντο η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περισσότερο εμφανή, από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν, τα προεκλογικά χαρακτηριστικά στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή παρουσίασε τις τροπολογίες με τις οποίες προωθούνται ακόμα δύο από τις εξαγγελίες του στην ΔΕΘ: για μείωση φορολογικών συντελετών και ΕΝΦΙΑ για «μικρούς» ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εντός αυτού του πλαισίου, όχι μόνο επιτέθηκε εκ νέου προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στα ΜΜΕ, αλλά και εισήγαγε έναν νέο «όρο» στον επικοινωνιακό λόγο της κυβέρνησης: τις «πρώτες 100 ημέρες» από την – τυπική – έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο.

«Στην πολιτική είναι πολύ γνωστή, είτε σαν προεκλογική δέσμευση είτε σαν βάση απολογισμού της πρώτης περιόδου μιας κυβέρνησης, η αναφορά στις πρώτες 100 μέρες. Οι πρώτες 100 μέρες λοιπόν της Ελλάδας, έξω από τα μνημόνια, είναι ενδεικτικές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Νομοθετήσαμε την αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους και τους δημόσιους λειτουργούς. Προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες. Νομοθετούμε την ουσιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που διαθέτουν χαμηλή ή μεσαία περιουσία.

Προχωρούμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Οι πρώτες 100 μέρες  – που συμπληρώνονται αύριο – της Ελλάδας εκτός μνημονίου είναι μόνο η αρχή. Η αποκατάσταση των αδικιών και η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά, ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα».

Αναφερόμενος δε ειδικότερα στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, αφού στράφηκε κατά των πολιτικών του αντιπάλων, ευθέως συνέδεσε τα επόμενα βήματα τις εξελίξεις στο μεθεπόμενο έτος, με το αποτέλεσμα των επόμενων εκλιγών, επιλογή η οποία προκάλεσε αίσθηση.

«Τολμούν να μιλούν οι εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ; Τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο κύριοι και κυρίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε μας, γιατί δεν καταφέραμε, σε πρώτη φάση, να καταργήσαμε το νόμο που εσείς εμπνευστήκατε και ψηφίσατε;» είπε αρχικά, για να υπογραμμίσει με έμφαση:

«Θα αναρωτιέστε όμως γιατί δε προψηφίζουμε σήμερα και για τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Αποφάσισα να μη νομοθετήσουμε από σήμερα για τη χρονιά μετά τις εκλογές, για το 2020. Για να ξέρει ο κάθε πολίτης και ειδικότερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε, δεν είναι νομοτέλεια να συμβεί. Θα συμβεί και θα αξιοποιηθεί για τους φτωχούς και τους μεσαίους και δε θα γίνει καπνός και είδη πολυτελείας για την ελίτ, μόνο αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει με τη ψήφο και την εντολή του τη παλινόρθωση του καθεστώτος που μας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας. Αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει τη παλινόρθωση του μνημονιακού εφιάλτη που έζησε ο τόπος μας. Και του χρόνου τέτοιο καιρό θα νομοθετούμε με νωπή εντολή και τη περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και περεταίρω μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς».

Και στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε: «Όλα αυτά υπο τη προυπόθεση ότι η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Στη διευρυμένη διαφθορά, τη κατασπατάληση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων. Πίσω στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Πίσω στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που την οκταετία των μνημονίων μας επέβαλε το ΔΝΤ και τώρα οικειοθελώς υπόσχεται να εφαρμόσει ο κος Μητσοτάκης. Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ. Και ανάμεσα σε αυτά τα δύο σχέδια θα κληθεί να επιλέξει ο ελληνικός λαός τον ερχόμενο Οκτώβρη».

Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση φοροελαφρύνσεων πολιτών και επιχειρήσεων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή