Η στάση εργασίας έγινε 24ωρη απεργία

Η στάση εργασίας έγινε 24ωρη απεργία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε, χθες, στο κέντρο της Αθήνας λόγω της κινητοποίησης των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι το πρωί και το απόγευμα με υπαιτιότητα μερίδας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν ανακοινώσει τον τρόπο συμμετοχής τους στη χθεσινή κινητοποίηση, η πραγματικότητα φαίνεται ότι τελικώς είχε σημαντική απόκλιση από τον προγραμματισμό. Και αυτό γιατί ορισμένοι από τους εργαζομένους στα λεωφορεία των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, αντί των στάσεων εργασίας που είχαν αρχικώς προκηρύξει (τα λεωφορεία ήταν προγραμματισμένα να κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ). Αποτέλεσμα ήταν οι επιβάτες να περιμένουν στις στάσεις των λεωφορείων χωρίς αυτά να διέρχονται. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι από τα περίπου 950 λεωφορεία που βγαίνουν στην κυκλοφορία κατά μέσον όρο κάθε πρωί, χθες κινήθηκαν μετά βίας 500. Στο μεταξύ, τυπικά και μόνο οι εργαζόμενοι που αποφάσισαν να απεργήσουν τελευταία στιγμή ήταν καλυμμένοι νομικά από την 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Νέο μπλόκο στήθηκε, χθες, και στο λιμάνι του Πειραιά από τις κινητοποιήσεις μιας σχετικά μικρής σύμφωνα με πληροφορίες ομάδας λιμενεργατών στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι αυτά τα περί τα 150 άτομα έκλεισαν τις πύλες εισόδου στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν ούτε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ούτε βέβαια οι τελωνειακοί, οι εκτελωνιστές και τα φορτηγά.

Το χθεσινό μπλόκο, όμως, συνδέεται με αιτήματα και αξιώσεις της εν λόγω ομάδας συνδικαλιστών για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, την ώρα που μόλις το περασμένο Σάββατο υπερψηφίστηκε από το νέο σωματείο των εργαζομένων, που αριθμεί περί τα 650 μέλη, με 400 ψήφους υπέρ, η πρόταση της εργοδοσίας για τις νέες συλλογικές συμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά θα λάβουν επιπλέον έως και περί τα 1.250 ευρώ καθαρά τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί σε έναν επιπλέον καθαρό μισθό. Επίσης, θεσμοθετείται ιδιωτική ασφάλιση υγείας για όλους τους εργαζομένους, με το κόστος να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την εργοδοσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή