Πιθανή η ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων, τονίζει ο πρόεδρος της Fed

Πιθανή η ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων, τονίζει ο πρόεδρος της Fed

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αναπτέρωσε χθες τις ελπίδες για μια πιο ήπια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως το κόστος δανεισμού στην οικονομία προσεγγίζει το «ουδέτερο επιτόκιο». Παράλληλα, όμως, υπερασπίστηκε τη νομισματική πολιτική που ασκεί η Fed ύστερα από την άσκηση δριμείας κριτικής εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ομιλία που έδωσε ο κ. Πάουελ στη Νέα Υόρκη τόνισε πως το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλό με ιστορικά κριτήρια, χωρίς να δώσει σαφή ένδειξη για πόσο ακόμα θα συνεχίσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια. Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης είπε, επίσης, πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ προβλέπεται να είναι ισχυρή, η ανεργία χαμηλή, ενώ ο πληθωρισμός κινείται κοντά στον στόχο της Fed. Τόνισε δε πως η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων εξισορροπεί ενδεχόμενους κινδύνους στην οικονομία, προσθέτοντας πως «είναι πολλά τα θετικά στην οικονομία».

Ο κ. Τραμπ είχε αναφέρει νωρίτερα σε συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post πως «η Fed είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία από την Κίνα», εννοώντας τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον εναντίον του Πεκίνου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τραμπ στρέφει τα πυρά του στον Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη. «Κλείνω συμφωνίες χωρίς να λαμβάνω υποστήριξη από τη Fed», δήλωσε χθες ο κ. Τραμπ στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε στη Washington Post. Ωστόσο, αξιωματούχοι και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του σινοαμερικανικού πολέμου στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Από τη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την πεποίθηση πως τα αμερικανικά χρηματιστήρια δεν είναι εκτεθειμένα σε υπερβολικούς κινδύνους παρά τις απώλειες που έχουν σημειωθεί το τελευταίο δίμηνο. Εξέφρασε την ανησυχία του για τον υπερβολικό δανεισμό των εταιρειών. Ομως τα δάνεια αυτά δεν μπορούν από μόνα τους να προκαλέσουν την αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Πράγματι, η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων που ακολούθησε η Fed από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση το ομολογιακό χρέος των αμερικανικών εταιρειών. Σε χθεσινό δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται πως οι εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν εκδώσει ομόλογα 9 τρισ. δολαρίων, ένα ποσό διπλάσιο σε σχέση με μία δεκαετία πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή