Μαθητικό συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια εν μέσω καταλήψεων στα σχολεία

Μαθητικό συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια εν μέσω καταλήψεων στα σχολεία

6' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ανησυχητική κλιμάκωση παρατηρείται στις μαθητικές κινητοποιήσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε όλη την επικράτεια με αφορμή το Μακεδονικό τη στιγμή που δεκάδες σχολεία έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε καταλήψεις.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας» καλεί σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία, «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».

«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας» αναφέρει η "Πρωτοβουλία" σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο Facebook, στην οποία σημειώνεται: «Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας, για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν σήμερα δύο συγκεντρώσεις. Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 στο άγαλμα του Βενιζέλου και η δεύτερη την ίδια ώρα στον Λευκό Πύργο.

Σε καταλήψεις σχολείων και αποχή από τις σχολικές αίθουσες προχώρησαν σήμερα το πρωί μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Έβρου, για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Στέργιος Αποστολακούδης «υπό κατάληψη τελούν σχολεία στις Φέρες, στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, το 1ο λύκειο Ορεστιάδας και στη Νέα Βύσσα. Στην Αλεξανδρούπολη σημειώνεται αποχή μαθητών και όχι καταλήψεις». Νωρίτερα περίπου 300 μαθητές συγκεντρωθήκαν μπροστά στο δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία κατέληξε στον φάρο, στην παραλιακή.

Στη Λάρισα, τελούν υπό κατάληψη έντεκα σχολεία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Καψάλης πρόκειται για το 1ο, το 2ο και το 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας, το ΕΠΑΛ Φαρσάλων, το 8ο και 14ο Λύκειο, το 9ο, 12ο και 15ο Γυμνάσιο και τα Γυμνάσια σε Μακρυχώρι και Κρανία Ελασσόνας.

Ας σημειωθεί, πως μαθητικές καταλήψεις για το Μακεδονικό πραγματοποιούνται καθημερινά, με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να δηλώνει ότι υποκινούνται από ακροδεξιές οργανώσεις και την Χρυσή Αυγή. «Η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας», σημείωνε ο κ. Γαβρόγλου.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη να κατηγορεί την κυβέρνηση για διαχωρισμό των καταλήψεων και την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη να απαντά από την Βουλή πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν καταδίκασε τον φασισμό.

Την ίδια ώρα, καθηγητές εκφράζουν την  ανησυχία τους για την ασφάλεια των μαθητών με χαρακτηριστική εκείνη την ανακοίνωση από τον Μαγνησία, όπου ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωκράτης Σαβελίδης σημείωσε πως «το σημαντικό είναι οι μαθητές μας να μη γίνουν υποχείρια ακραίων στοιχείων. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε αξιοποιώντας τον διάλογο και το παράδειγμα. Οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και ο γονείς πρέπει να ενεργοποιηθούν πάντα με δημοκρατικό και παιδαγωγικό τρόπο σε συνεργασία με την Διεύθυνση δευτεροβάθμιας χωρίς την εμπλοκή τρίτων με κίνδυνο να δυναμιτιστεί το κλίμα».

Αδ. Γεωργιάδης: Είμαι κατά των καταλήψεων – Δεν θα χαρίσω τους μαθητές στη Χρυσή Αυγή

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις μαθητικές καταλήψεις κατά το παρελθόν σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη. Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τη διαφωνία του αναφορικά με τις καταλήψεις ενώ σημείωσε ότι δεν θα χαρίσει στη Χρυσή Αυγή τους μαθητές.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τη διαφωνία του αναφορικά με τις καταλήψεις ενώ σημείωσε ότι δεν θα χαρίσει στη Χρυσή Αυγή τους μαθητές.

«Τι θα έχουμε τώρα; Τις καλές αριστερές καταλήψεις και τις κακές καταλήψεις όσων δεν σας βολεύουν; Με ποιο ηθικό ανάστημα θα πείτε τώρα στους μαθητές να μην κάνουν καταλήψεις; Εσείς που είπατε στους μαθητές ότι μπορούν να κατηγορούν τους πολιτικούς; Να έχουν γνώμη για όλα τα θέματα;», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Θυμάστε τον χαμό που έγινε όταν ο μαθητής είχε μουτζώσει τους επισήμους; Τότε εσείς μιλάγατε για το νεολαιίστικο κίνημα που φουντώνει. Με ποιο ηθικό δικαίωμα τους κρίνετε σήμερα; Τότε ήταν καλό το κίνημα και τώρα που κάνουν καταλήψεις για την Μακεδονία είναι κακό; Έχουμε δηλαδή τις καλές αριστερές καταλήψεις και τις κακές άλλες;» πρόσθεσε.

Πυρά υπουργείου Παιδείας στη ΝΔ

«Αφωνία» απέναντι στις σχολικές καταλήψεις για το Μακεδονικό, «παρά την "ανάληψη ευθύνης" από τον κ. Μιχαλολιάκο με επίσημη δήλωση» καταλογίζει το υπουργείο Παιδείας στη Νέα Δημοκρατία.

«Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, πριν από δύο μέρες με δημόσια τοποθέτησή του, έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να πάρουν θέση για τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν το έκανε» σημείωε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο και συνέχιζε:

«Δεν προκαλεί κανενός είδους έκπληξη η ‘αφωνία’ της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, με απροκάλυπτο τρόπο υποδαυλίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα την δομική του προσήλωση στα ‘ιδεώδη’ του ακροδεξιού αυταρχισμού, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η «σημερινή ΝΔ», με τον δημόσιο λόγο της «συμπορεύεται και ενισχύει τις φασιστικές αντιλήψεις της Χ.Α.», αγνοώντας ότι στο τέλος «το ναζιστικό μόρφωμα θα ‘καταπιεί’ και την ίδια».

«Έστω και αργά, η ηγεσία της Ν.Δ. ας βρει τη δύναμη να καταδικάσει τις φασιστικές μεθοδεύσεις. Το απαιτεί η δημοκρατία που όλοι έχουμε υποχρέωση να την προασπίζουμε» καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

ΚΙΝΑΛ: Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης εντός των σχολείων

Το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας, τόνιζε πως διαφωνεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με τις τελευταίες καταλήψεις σχολείων που πραγματοποιούνται με αφορμή το εθνικό θέμα της Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμιζε: «Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης εντός των σχολείων. Το σχολείο δεν μπορεί να γίνεται χώρος αντιπαράθεσης και μισαλλοδοξίας για κανένα θέμα.

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τα μέλη της σχολικής κοινότητας ενάντια στον φανατισμό και το μίσος». Επίσης καλεί «όλες και όλους να μην επιτρέψουν να διχαστεί περαιτέρω η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά μέσα στους σχολικούς χώρους».

ΟΛΜΕ: Στοχοποιούνται καθηγητές

Η ΟΛΜΕ σε ανακοινωθέν της κάνει λόγο για στοχοποίηση καθηγητών «που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό».

Ταχματζίδης στην «Κ»: Οι απορίες δεν λύνονται κλείνοντας το σχολείο

Δεν έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα σε βάρος του υποδιευθυντή του 4ου Λυκείου Βέροιας Δημήτρη Ταχματζίδη, ο οποίος στοχοποιήθηκε από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, διευκρίνισε το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Παιδείας, μετά από επικοινωνία με την αρμόδια Διεύθυνση.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο 45χρονος εκπαιδευτικός έχει κληθεί σε ΕΔΕ. Οπως είπε ο ίδιος στην “Κ” πάντως, χθες το πρωί δέχθηκε τηλεφώνημα από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο ενημερώθηκε ότι έχει κινηθεί εναντίον του πειθαρχική διαδικασία, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Θυμίζεται ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος είχε αναρτήσει τη φωτογραφία, το ονοματεπώνυμο και το σχολείο στο οποίο υπηρετεί ο κ. Ταχματζίδης, με σχόλιο «αυτός απειλεί τα παιδιά που κάνουν κατάληψη ενάντια στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μας«. Είχαν υπάρξει και άλλες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που ανέφεραν ότι ο καθηγητής είχε πει «δεν θα αφήσω τα φασιστάκια να κλείσουν το σχολείο».

«Φυσικά δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο» λέει ο ίδιος ο κ. Ταχματζίδης. «Γενικά δεν απευθύνομαι με χαρακτηρισμούς, πόσω μάλλον σε μικρά παιδιά. Οταν μου είπαν ότι θέλουν να κάνουν κατάληψη για τη Μακεδονία, αυτό που είπα με φιλική διάθεση στα παιδιά ήταν ότι "εάν πραγματικά θέλετε να μάθετε για τη Μακεδονία, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από τους δασκάλους σας να σας μιλήσουν. Οι απορίες δεν λύνονται κλείνοντας το σχολείο". Μάλιστα πρόσθεσα "αμφισβητήστε αυτά που θα ακούσετε, η αμφισβήτηση είναι η αρχή της επιστημονικής σκέψης, ακούστε τους όμως και μετά ανοίξτε βιβλία και διαβάστε". Να υποστηρίξουμε τη Μακεδονία, είπα, αλλά με γνώση και με διάβασμα. Το κλείσιμο των σχολείων για οποιονδήποτε λόγο εξυπηρετεί τους σκοπούς της εκπαίδευσης;" Δεν ξέρω πώς μετά αυτό διαδόθηκε διαστρεβλωμένα και έφτασα να δω τη φωτογραφία μου και τα προσωπικά μου στοιχεία στο διαδίκτυο, συνοδευόμενα με απίστευτες προσβολές και χυδαίες εκφράσεις».

Πάντως, τόσο οι μαθητές του, πρώην και νυν, όσο οι συνάδελφοί του αλλά και ο σύλλογος γονέων του σχολείου βρίσκονται στο πλευρό του. Ακόμα και το 15μελές του σχολείου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι ουδέποτε ο καθηγητής είπε τη φράση που του αποδίδεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή