Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα έναντι της Αγκυρας

Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα έναντι της Αγκυρας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα με απειλές και οξύτατη ρητορική για το Αιγαίο και την Κύπρο εξακολουθούν να εκπέμπονται από την Αγκυρα, μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Με δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, η Αγκυρα απειλεί ευθέως την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την Αθήνα διατηρούνται χαμηλοί τόνοι και η Τουρκία κατηγορείται για διατάραξη της περιφερειακής σταθερότητας και αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι «ριψοκίνδυνη». Δήλωσε, απευθυνόμενος σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ότι Αθήνα και Λευκωσία κινούνται με την υποστήριξη κάποιων άλλων κρατών (δίχως να τα κατονομάζει) με τρόπο ο οποίος στο τέλος «θα απειλήσει τους ίδιους».

«Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων (σ.σ. Κυπριακής Δημοκρατίας) όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως «η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια. Η ρητορική Ερντογάν αποτυπώθηκε και στο ανακοινωθέν που εξέδωσε αργότερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπου στη συνολικότερη εκτίμηση της κατάστασης γύρω από τη χώρα τονίστηκε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο καμία εξέλιξη η οποία να έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας αλλά και του ψευδοκράτους.

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος», απάντησε, μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του οποίου επισημαίνεται ότι «αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της». Σημειώνεται, τέλος, ότι και χθες η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX με την οποία η περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο δεσμεύεται για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή